Press konferencija na brodu Mavi Marmara

Povodom godišnjice napada na flotilu „Slobodna Gaza“ (30./31.05.2010.) u kojem je poginulo 9 aktivista za ljudska prava, u Istanbulu je održana press konferencija u organizaciji turske humanitarne organizacije IHH. Press konferencija je održana na samom brodu „Mavi Marmara“ da prisutne podsjeti na napad brodova izraelske ratne mornarice i njihov zahtjev da se obustavi planirano kretanje broda i upad njihovih komandosa na brod poslije čega je uslijedio neviđeni masakr nad humanitarnim radnicima i borcima za ljudska prava i slobodu. Zabilježeno je prisustvo velikog broja TV agencija iz Turske i Evrope koje su direktno, putem satelita prenosili uživo događaje sa ove konferencije.

Na samoj konferenciji govornici su podsjetili prisutne da je prije godinu dana u ovom zločinačkom napadu poginulo 9 lica, 56 ih je ranjeno, a jedan od njih do dan danas se nalazi na intenzivnoj njezi u bolnici u Istanbulu! Konferenciju je otvorio predstavnik IHH, zatim je preuzeo riječ gosp. Vangeles Pisicais, grčki državljanin i trenutno glavni koordinator za aktivnosti organizacije Flotile "Slobodna Gaza II". On je naime najavio da flotila "Slobodna Gaza II" treba da krene svojim putem prema Gazi 20. juna ove godine i biće sastavljena od 15 brodova organiziranih od strane 22 međunarodne organizacije za ljudska prava iz raznih zemalja svijeta (i sa Istoka i sa Zapada). U pogledu broja učesnika spominjala se cifra od 1.500 učesnika iz 100 zemalja. Gosp. Pisicais je pročitao i proglas tim povodom.

Učešće u konferenciji obogatio je prisustvom i šejh Raed Salah, osoba koja je jako popularna u Palestini i čitavom svijetu, osoba koja je bila u flotili "Slobodna Gaza I" i bila na spisku za likvidaciju koji je pronađen kod izraelskih komandosa. Smatra se da je umjesto ovog šejha ubijen jedan turski državljanin koji liči na njega. Napominje se da su prilikom okršaja na brodu "Mavi Marmara" zarobljena dva izraelska komandosa, i da je kod njih pronađen spisak od dvije stranice na kome su bile fotografije nekoliko lica: šejh Raed Salah, svećenik Helarum Capucci, kao i sam predsjednik IHH gosp. Bulent Yeldirim. Na konferenciji je takođe govorio i gosp. Muhammed Zeydan, predsjednik komiteta za zbrinjavanje Palestinaca koji živi u Izraelu, gdje je izrazio svoje zadovoljstvo zbog poduzetih aktivnosti u vezi Flotile II, koja će ploviti direktno u Gazu, i zahvalio vladi Republike Turske na trudu da se oslobode Palestinci učesnici Flotile I iz zatvora u Izraelu nakon njihovog hapšenja prošle godine.


Brod "Mavi Marmara" trenutno se nalazi na brodogradilištu u Istanbulu, gdje se vrše određene popravke na njemu i priprema se za plovidbu u sastavu flotile „Slobodna Gaza II“. Nekoliko dana ranije gosp. Bulent Yedirim, predsjednik IHH u konferenciji za štampu
po istom povodu (obilježavanje godišnjice krvavog napada na brod) najavio je pripremanje za Flotilu "Slobodna Gaza II" i poručio da sloboda ne može doći sa mecima, te da su učesnici flotile naoružani svojom istinom za pravdu i mir. Poručio je Izraelu da "ne pokuša intervenirati u Flotilu II, i da je pusti da ide prema Gazi, jer ako intervenira "mi ćemo biti usred mora i ostaćemo na dnevnom redu čitavom svijetu". Spominje se da Izrael prati ono što prenose mediji oko pripremanja za odlazak novih brodova za Gazu i navodi pri tom da takvo ponašanje može samo da pogorša sigurnosnu situaciju u regiji, te poziva vlade da čine sve što mogu da zabrane odlazak ovakve flotile i traži od njih da prihvate odgovornost za sprečavanje incidenata. Pored ove konferencije, centralna manifestacija obilježavanja godišnjice napada na flotilu "Slobodna Gaza" održana je na centralnom trgu (Taksim) u Istanbulu uz prisustvo nekoliko desetina hiljada ljudi. Kolona učesnika obilježavanja godišnjice napada na brod "Mavi Marmara" duga 2 km krenula je iz poznatog istanbulskog šetališta prema trgu Taksim, gdje se nalazi i nekoliko ambasada evropskih zemalja. Iako se ovo desilo uoči predizborne groznice u Turskoj, gdje se različite partije takmiče za mjesta u parlamentu,


ovo okupljanje ujedinilo je sve Turke, bez obzira na političko opredjeljenje, jer su učesnici nosili različite zastave (svako od svoje stranke), ali svi su bili ujedinjeni u uzvikivanju parola protiv Izraela. Bilo je raznih transparenata, između ostalih: „Od Istanbula do Palestine hiljadu selama za otpor“, „Palestino čekaj, Mavi Marmera dolazi“, „Palestina će odoljeti“, „Embargo kriminal prema humanosti“ i drugi. Učesnicima su se na trgu obratili šejh Raed Salah i predsjednik IHH gosp. Bulent Yelderim.