MONOGRAFIJA MLADI MUSLIMANI

Dana 18.04.2024. je izašla iz štampe "MONOGRAFIJA MLADI MUSLIMANI".

Tim povodom, održat će se promocija na sajmu knjiga u Skenderiji istog dana u 15:15 sati. Pozivamo vas da nam se pridružite!

Za one koji ne mogu prisustvovati promociji, pozivamo ih da posjete štand Mladih muslimana na sajmu u naredna tri dana.

 
 
 
 

Nakba 1948 – uvod u stradanje palestinskog naroda

Skoro svaki narod u svjetskoj historiji ima svoj “Dan D” ili teške periode koji oblikuju njegov identitet i budućnost. Za Palestince to je bila Nakba – nacionalna katastrofa – kad je na palestinskoj krvi uspostavljen nelegalan i nelegitiman cionistički identitet 1948. godine.

U kontekstu trenutne agresije na Gazu i provođenja genocida koji je po broju stradalih odavno nadmašio Nakbu nužno je da se osvrnemo na neke aspekte tog historijskog događaja kako bi smo povukli paralele sa aktuelnom agonijom Gaze.

Krvava kolonijalna fantazija cionističkog okupatora

Na početku, nužno je naglasiti da se Nakba desetljećima pripremala, kao što se trenutni genocid u Gazi pripremao po sličnom receptu godinama. Koncept Nakbe mutira u skladu sa razvojem cionističkog entiteta koji ima jasan krajnji cilj, a to je etnički čista historijska Palestina.

Kao i svi kolonijalni projekti naseljenika, Nakba je cionistička verzija protjerivanja palestinskog autohtonog stanovništva iz njihove historijske domovine, prisvajanja imovine i zatiranja njihovog naslijeđa. Kroz svoju historiju, cionizam je isprepleten u kolonijalnu logiku dominantan-inferiorni/dostojan-jadan. Cionisti su dali dodatnu težinu kolonijalnom obrazloženju civiliziranja jednog prostora kroz povratak “originalnog stanovništva” koje se vraća “kući” iz egzila. U isto vrijeme cionistička ideologija Palestince definiše kao “vanzemaljce” koje treba ukloniti.

Prisustvo Jevreja u Palestini ima historijsko utemeljenje, ali plansko naseljavanje krajem 19. i početkom 20. Stoljeća je bila pretpolitička faza cionizma. Jevreji su bježali od progona uglavnom iz Europe ili iz vjerskih razloga nastanili su se u Palestini kako bi bili dio veće palestinske zajednice. Čak i danas, religiozni Neturei Karta se izjašnjavaju kao palestinski Jevreji. Antagonizam sa Palestincima se pojavio kada je cionistička doktrina nagrizla mogućnost suživota u korist kolonijalnih naseljenika.

Transformacija cionističke kolonije iz teorije u stvarnost odvijala se preko Britanije koja je imala ulogu “babice” u procesu nasilnog rađanja cionističkog entiteta, Taj proces je ozvaničen Balfourovom deklaracijom iz 1917. godine kojom je Britanija, bez kolonizacije Palestine ili ikakvih prava na nju, ponudila ju je europskim cionistima za ekskluzivnu jevrejsku domovinu. Međutim, Balfourova deklaracija bila je samo uvod za tri strategije nakon što je Britanija kolonizirala Palestinu. Prva je bila zabrana Jevrejima ulazak u Britaniju. Nakon uspona nacista, Britanci se hvale da su primili 80.000 Jevreja, ali prešućuju činjenicu da je deset puta veći broj Jevreja odbijen. Druga je bila britanska kolonijalistička uredba koja je favorizirala cioniste, posebno stjecanje vlasništva nad zemljom od strane Jevrejskog nacionalnog fonda, dok je ograničavao palestinsko posjedovanje imovine. Konačno, Britanija je favorizovala ekonomske i vojne kapacitete cionista. Do septembra 1944. Britanija je pomogla da se uspostavi jevrejska brigada od 30.000 vojnika pod njenom plavo-bijelom zastavom i obučila je prema visokim vojnim standardima.

Međutim, britanska pomoć nije pružila ključnu demografsku i političku prekretnicu. Do početka Drugog svjetskog rata, cionisti su uspjeli samo povećati jevrejsko stanovništvo u Palestini na oko 30 % koji su posjedovali manje od 5 % zemlje. U tom smislu, Holokaust se smatra historijskim trenutkom za prihvatanje cionističkog projekta od strane europskih Jevreja. Britanija je nametnula Palestincima da predaju politički i državni suverenitet na svojoj historijskoj zemlji za jevrejske izbjeglice iz Europe. Kolonijalistička logika je iskorištena da Europa riješi svoje jevrejsko pitanje nakon Holokausta na štetu Palestinaca. Na kraju su Britanci izvršili završni potez za rođenje Izraela po patronatom tek formiranih Ujedinjenih nacija.

Bez konsultacija s Palestincima, UN je većinom od tri glasa dekretirao da se 55 % teritorije Palestine da cionistima za stvaranje cionističke države kada je Jevreja bilo samo 37 % stanovništva koji su posjedovali oko 7 % zemlje.

Poklon UN-a bio je dilema za cioniste jer kako bi jevrejska manjina polagala pravo na „jevrejsku državu“ i stekla međunarodni politički legitimitet za ekskluzivitet?

Da bi riješili problem, uslijedila je smrtonosna faza Nakbe u kojoj je uništeno preko 500 palestinskih zajednica. Ovo je ispraznilo Palestinu od 75 % njenog starosjedilačkog stanovništva, stvarajući oko 750.000 izbjeglica. Nakon etničkog čišćenja 1948. godine, Izrael je proglašen za 78 % teritorije mandatne Palestine. Ogromnoj većini protjeranih Palestinaca nikada nije dozvoljen povratak. Njihovu imovinu konfiskovala je cionistička država i stavila u službu kolonijalizma naseljenika. Međutim, malobrojni Palestinci koji su uspjeli da se vrate postali su “prisutni odsutni” sa svojom zemljom i imovinom koju je prisvojio Izrael.

Ukupno je u koloniziranom području ostalo oko 150.000 Palestinaca. Da bi se ojačalo jevrejsko stanovništvo, progon Palestinaca nije bio dovoljan. Godine 1950. donesen je Zakon o povratku, koji je Jevrejima iz cijelog svijeta dao ekskluzivna prava da dobiju izraelsko državljanstvo i da se nasele bilo gdje u koloniziranim područjima.

Indijanci i Palestinci dijele istu sudbinu

Podrivanje i negiranje palestinskih prava nametnuto je u svim oblastima života, od obrazovanja, stjecanja zemljišta, braka, putovanja i stanovanja. Jevrejima je upravljalo građansko pravo, dok je Palestincima upravljale posebne vladine službe i vojska. Ovo je isti odnos koji su uspostavili bijeli europski naseljenici u Americi, gdje je nakon zauzimanja zemlje i genocida preostali domoroci strpani u rezervate.

Nakon 1967. godine, kako bi ostvario svoje kolonijalističke ciljeve, Izrael je okupirao ostatak teritorije Palestine, stvarajući još 350.000 izbjeglica i preuzeo kontrolu nad dodatnih milion Palestinaca. Menahem Begin, bivši premijer Izraela, rekao je „U junu 1967. ponovo smo imali izbor. Koncentracije egipatske vojske na prilazima Sinaju ne dokazuju da se Naser zaista spremao da nas napadne. Moramo biti iskreni prema sebi. Odlučili smo da ga napadnemo.”

U 19. stoljeću, Indijanci su stjerani u rezervate, izolujući jednu zajednicu od druge, oduzimajući većinu teritorije. Kolonijalni projekat cionističkih doseljenika već godinama se manifestuje kroz razbijanje Zapadne obale i istočnog Kudsa s preko 300 naseljeničkih kolonija u kojima živi 700.000 cionista. Obruč oko Palestinaca se dodatno steže, kroz zid od 700 km, preko 65 diskriminatornih zakona, oko 600 kontrolnih punktova i aparthejd puteva koji Palestince izoluju u rezervatima i oduzimaju im pravo na kretanje.

Palestincima u Izraelu je dozvoljeno da glasaju, pa čak i da budu članovi Kneseta, ali samo ako ne dovode u pitanje Izrael kao isključivo jevrejsku kolonijalnu državu. Izrael je otišao dalje od bilo koje europske naseljeničke kolonije napuštajući asimilaciju domorodaca i također je odustao od pretvaranja da je demokratski i pravičan. Godine 2018. donio je zakon o nacionalnoj državi koji kaže da je “pravo na ostvarivanje nacionalnog samoopredjeljenja” u Izraelu “jedinstveno za jevrejski narod”. I “Jevrejsko naselje kao nacionalna vrijednost”. Ovo isključuje sve nejevreje kao dio izraelske nacije, a proklamovanje prava na proširenje naselja u područjima iz 1967. nagriza svaku podjelu između 1967. i područja okupiranih 1947-48. Zakonodavstvo je jasno, nejevreji moraju prihvatiti da budu druge klase ili da budu protjerani-ubijeni.

U međuvremenu, Gaza je stavljena pod zračnu, morsku i kopnenu blokadu, a Izrael je čak kontrolirao i broj kalorija koje su mogli unijeti stanovnici enklave.

Dov Weisglass, viši savjetnik premijera Ehuda Olmerta, 2016. godine objasnio da je izraelska politika osmišljena „da Palestince stavi na dijetu, ali ne da ih natjera da umru od gladi“. Više vojnih agresija nakon povlačenja cionista iz Gaze 2005. godine su bila mučna stvarnost njenih stanovnika kao najvećeg logora na otvorenom.

U tom kontekstu akciju koju su poduzeli borci iz Gaze 7. oktobra možemo razumjeti kao jedini realni otpor Palestinaca cionističkom režimu.

Sanadin Voloder   

Autor je novinar, NVO aktivista i istraživač. Bio je novinar i urednik portala Akos. Saradnik je više bosanskohercegovačkih i regionalnih medija. Autor je knjige ‘Priče iz Hercegovine’.

 
PISjournal

Savjetnik Alije Izetbegovića pisao Netanyahuu: Cijeli svijet je šokiran počinjenim zlodjelima Izraela u Gazi

Nekadašnji savjetnik prvog predsjednika Bosne i Hercegovine r. Alije Izetbegovića akademik dr. Adamir Jerković pisao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu povodom dramatičnih događaja u okupiranoj Gazi.

Naveo je da svijet dosad nije vidio takvu agresiju i eskalaciju sile nad jednim narodom nemoćnim da se brani. Odmazdu izraelske vojske kvalificirao je ratnim zločinom i počinjenim genocidom sa hiljadama mrtvih civila, među kojima su najviše djeca, i neprimjerenim napadima na bolnice, ubistvima medicinskih radnika, bolesnika, među kojima ima i beba. Akademik dr. Adamir Jerković je optužio Izrael za razaranje Gaze, urbicid nad gradskim četvrtima, džamijama i crkvama.

Pismo akademika Jerkovića premijeru Izraela Benjanimu Netanyahuu donosimo u cjelini. Ispod možete pročitati pisma na bosanskom i engleskom.

BENJAMIN NETANYAHU, PREDSJEDNIK VLADE IZRAELA

Gospodine predsjedniče Vlade Države Izrael, Benjamine Netanyahu,

Pišem vam kao bivši savjetnik prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Molim vas da razumijete ovo pismo kao izraz brige većine Bosanaca i Hercegovaca za Palestince, drevni narod, koji se zbog brutalnog izraelskog napada našao u situaciju da definitivno nestane sa lica zemlje.

Cijeli svijet je šokiran počinjenim zlodjelima Izraela u Gazi i neprekidnim a sada pojačanim napadima jevrejskih doseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj Obali. Izrael kojeg Vi vodite, počinio je velike ratne zločine i genocid nad stanovništvom Gaze. Tu eskalaciju sile činite na maloj teritoriji na kojoj je getoizirano 2,2 miliona ljudi. Ovo je zločin neviđenih razmjera kojemu će ljudska zajednica morati da sudi. U osveti koja je uslijedila nakon palestinskog napada početkom oktobra 2023. Izrael pokušava uništiti Gazu sa smrtnim epilogom za hiljade njenih stanovnika (11.500 do danas) ne obazirući se na apele svijeta koji traži zaustavljanje ove neprimjerene agresije. Gledate li televiziju, vidite li proteste hiljada ljudi raznih vjera svuda na planeti. Da li ste vidjeli poruke Sarajeva, grada koji se smatra evropskim Jerusalemom? Žitelji glavnog grada BiH kazali su jasno i precizno, onako kako su morali, jer su pretrpjeli surova ubijanja u Sarajevu od strane srpskih radikala (1992-1995). Sjećajući se ratnih strahota u BiH, pamteći Srebrenicu grad u kojem su srpski fašisti počinili genocid (za pet dana ubili 8373 Bošnjaka-muslimana), Sarajevo je osudilo ovu neviđenu ratnu agresiju Izraela, ovu dramu, koja je u ravni sa nacističkim zlodjelima činjenim prema Jevrejima u drugom II svjetskom ratu.

U Gazi se namjerno produbljuju patnje civila pod firmom da ratujete sa Hamasom. U stvari vi ste u sukobu sa palestinskim narodom. Mi u Bosni i Hercegovini smo shvatili šta Izrael želi: uništiti, raseliti i oteti palestinsku zemlju. Varvarstvo koje činite je gnusno. Umjesto da ste radili na sporazumu iz Osla, koji su potpisali 1993. Jitzak Rabin, Yasser Arafat i američki predsjednik Bill Clinton, vi ste uništili ideju o dvije suverene države. Na ovo političko rješenje pristao je palestinski narod, iako je morao dati velike teritorijalne ustupke Izraelu. Vaša vojska je preorala cijelu teritoriju Gaze. Srušila je sve zgrade, uništila bolnice, ubijala doktore i medicinske radnike i bolesnike. To je ratni zločin! Ne pitate se zašto je uslijedio napad Palestinaca na Izrael. Zbog surove okupacije Izraela, terora i pokušaja istrebljenja Palestinaca od strane jevrejske države u dugom vremenskom periodu, svakodnevno sa punim intenzitetom. Historija će Vas optužiti i za kulturni genocid u kojem su uništene drevne džamije i crkve.

Sada ću vam ispričati kako se predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović zalagao za vašu zemlju, svjestan realnih mogućnosti da ga radikali u islamskom svijetu neće shvatiti.

Prvo, postojanje Izraela smatrao je nepobitnom činjenicom. Odnosi sa Izraelom nisu bili prisni, ali su bili korektni. Izetbegović se trudio da održi prihvatljivim odnose sa Izraelom. Početkom jula 1999. Premijer Izraela postao je Ehud Barak… Za vrijeme naše posjete I.R. Iran koja je uslijedila iste godine predsjednik Alija Izetbegović je zatražio od Teherana da se iz iranskih zatvora pusti 13 zatočenih Jevreja. Ovu vijest koju je prenio izraelski radio odjeknula je veoma snažno u zapadnom svijetu i, naravno, Izraelu. Najprije se izraelski ambasador Joel Alon tokom posjete predsjedniku Aliji Izetbegoviću u Bosni i Hercegovini zahvalio na ovom prijateljskom gestu… Nedugo zatim zamjenik ministra vanjskih poslova Izraela Nawaf Massalha tokom posjete BiH zamolio je predsjednika Aliju Izetbegovića 16. 2. 2000. da se i dalje angažira na oslobađanju 10 iranskih Jevreja, koji su bili optuženi za špijunažu (uhapšeno 13, a 3 su puštena uz kauciju)…

Četiri mjeseca kasnije i predstavnici Evropskog kongresa Jevreja zamolili su predsjednika Aliju Izetbegovića za pomoć u oslobađanju zatočenih Jevreja. Generalni sekretar Serge Zweigenbaum ispričao je da se radi o „lovu na vještice“ i da su iranski Jevreji nedužni. Nijednom od njih nije bila dokazana krivica. Kada je došao kod Alije Izetbegovića rekao je „Došao sam kod Vas, jer ste Vi ne samo predsjednik jedne države, nego ste i intelektualac i visoko moralna ličnost, pa imate kredibilitet da intervenirate kod ajatolaha Hamneia na humanitarnom planu“. Izetbegović mu je odgovorio da je poslao pismo u Teheran i da ima uticaj kod liberalne struje u iranskom rukovodstvu. Napomenuo je da su ova trinaestorica uhapšeni od islamskih radikala, kazavši otvoreno da kada su konzervativci u pitanju ne može puno uraditi. Informisao je Zweigenbauma da je razgovarao i sa liderom revolucije Sayyed Mohammad Ali Khamenei-em i sa predsjednikom Ali Akbar Rafsanjani-em i da im je rekao da je u interesu Irana da se oslobode jevrejski taoci. Nažalost, rezultati su izostali. Jevrejska delegacija je primila ovu informaciju sa zahvalnošću. Zweigenbaum je rekao što sam zapisao u svom dnevniku: „Svijet Vas treba, gospodine predsjedniče.“

Eto, ovo je priča iz koje biste mogli izvući zaključak da vam piše dobronamjeran čovjek, koji od Izraela traži da prekine bombardirati Gazu. To što radite nije nikakvo vojno postignuće. Napadate jedan narod koji nije u stanju da se brani. To nije pobjeda, to je poraz Izraela. Ovu očiglednu mržnja nikada nisam vidio u svom životu, a moje mišljenje dijele mnogi Jevreji iz Bosne i Hercegovine koji ne odobravaju zločin kakav danas provodi Izrael.


Svi zločini "slobode mišljenja"

Jednoumlje je bezumlje. U ime "slobode mišljenja" su spaljivani primjerci Kur'ana, a sada od te iste "slobode mišljenja" na Zapadu nema ni traga, ni glasa. Zapadom ne vlada "sloboda mišljenja", Zapadom vlada jednoumlje. Zapad samo maskira svoju ksenofobiju i svoju islamofobiju izgovorom zvanim "sloboda mišljenja", ali kad god se desi kakva kriza u svijetu, Zapad na nju ne odgovara "slobodom mišljenja", već jednoumljem.

Zapad u ime "slobode mišljenja" spaljuje knjige, a Izrael u ime "slobode mišljenja" spaljuje žive ljude.

Najgori je neprijatelj mišljenja onaj koji zloupotrebljava slobodu mišljenja.

Zloupotreba slobode je najgora vrsta ropstva. Spaljivanje izraelske zastave za njih je antisemitizam, a spaljivanje Kur'ana za njih nije islamofobija, već "sloboda mišljenja".

Ako je "sloboda mišljenja", oboje je "sloboda mišljenja", a ako nije "sloboda mišljenja", nijedno nije "sloboda mišljenja".

Dvojni standardi Zapada su očit dokaz nemorala Zapada. Nemoralni politički sistemi su osuđeni na nestanak, jer sami potkopavaju vlastiti opstanak.


Dosta više Zapadnog aparthejda u svijetu, a posebno u Izraelu, Palestini i Bosni!

Svi zagovornici aparthejda završit će na smetlištu historije.

Ništavni su i zagovornici aparthejda i njihova "argumentacija" kojom bi da opravdaju aparthejd.

Jedan čovjek, jedan glas - sve drugo je aparthejd!

Smrt aparthejdu, sloboda narodu!
 
Preuzeto sa: https://politicki.ba/
 

Podkategorije