Delegacija Merhameta posjetila Gazu

merhamet_u_gaziDelegacija humanitarnog udruženja Merhamet iz Bosne i Hercegovine posjetila je Gazu 3. septembra 2010. godine i tom prilikom uručila donaciju Palestinskom Crvenom polumjesecu (PCP) - 5 ambulantnih vozila koja će se pridružiti autoparku ovog udruženja koji djeluje na području Pojasa Gaze i tako osnažiti usluge koje se pružaju Palestincima.

Uručena ambulantna vozila kupljena su od sredstava prikupljenih u BiH, tokom 2009. i 2010. godine tj. od početka agresije na Gazu. Ovim činom Merhamet je uspješno okončao još jednu akciju a izbor da se od prikupljenih sredstava kupe ambulantna vozila i doniraju Palestinskom Crvenom polumjesecu je sasvim opravdao očekivanja jer se ovaj vid pomoći pokazao itekako potreban i svrsishodan.

vozila_ulaze_u_rafah

Tokom dvodnevne posjete delegacija na čelu sa dr Abdulkerimom Fazlićem je obišla Gazu kako bi se upoznala sa humanitarnim uvjetima kao i sa štetom proisteklom iz posljednje izraelske ofanzive na Gazu.
Dr. Khalil Abou el Foul, direktor Odjela PCP za suočavanje sa katastrofama, i gđa Hanan Lathan, glasnogovornik PCP-a u Gazi, detaljno su upoznali delegaciju o aktivnostima PCP-a, njegovim uslugama i ulozi u sučeljavanju sa zdravstvenim i humanitarnim posljedicama rata.

merhamet_u_gazi

Delegacija je imala priliku i da se direktno upozna sa štetom i razaranjima na objektima PCP-a u Pojasu, koja su još uvijek vidljiva. Delegacija je također snosila troškove zajedničkog iftara organizovanog za grupu socijalno ugroženih porodica iz Gaze.  Inače, ovo je bila prva posjeta predstavnika humanitarne organizacije "Merhamet" iz BiH okupiranim palestinskim teritorijima.