Palestina: Mirovni pregovori ponovo započeti nakon 20 mjeseci

mirovni_pregovoriPoslije velikog izraelskog fijaska u akciji sprečavanja međunarodnih brodova pomoći namjenjenih okupiranoj Zapadnoj obali, sve je veća zainteresovanost i pritisak Izraelske javnosti za mirnim rješenjem Palestinskog pitanja. U nedjelju je upućeno javno pismo od strane oko 150 izraelskih akademika koji se pridružuju izraelskim glumcima i scenaristima (njih 57) u bojkotu izraelskih naselja na okupiranoj obali. Akademici smatraju da podrška izgradnji izraelskih naselja na okupiranim teritorijama predstavlja veliku kočnicu  u uspostavi mira s Palestincima.

Čini se da ovi višemjesečni međunarodni a i sve veći unutrašnji pritisci na Izrael daju rezultate. Dana 02.09.2010. u Vašingtonu su počeli direktni pregovori Palestinskih i Izraelski predstavnika. Hilari Klinton, državni sekretar SAD-a, otvorila je ovaj mirovni samit uz napomenu da SAD: "Ne mogu i neće nametati rješenje".
Benjamin Natanjahu je poslao nejasnu poruku: "Do pravog, dugoročnog mira, se može doći jedino obostranim i bolnim ustupcima".
Dok je predsjednik Abbas predočio palestinske zahtjve da Izraelci prestanu sa izgradnjom nelegalnih naselja te prekinu ekonomsku blokadu Gaze.

Većina palestinske javnosti sumnja u iskrenost ovih pregovora. Naime, već na samom početku  predsjednik Abbas ima problem sa svojim legitimitetom kao lider. Prethodno je  tvrdio da neće ulaziti u pregovore bez prekida gradnje naselja na okupiranom teritoriju. Ipak ovaj uslov nije uspunjen. Također Gaza je još uvijek pod opsadom te zbog toga tamošnje stanovništvo ne polaže nikakve nade u ove pregovore. I sama nespremnost Izraelaca da učine ili obećaju bilo kakve ustupke prije početka pregovora ne daje puno optimizma.

Predsjednik Obama je također oprezan u svojim izjavama. Naglašava neophodnost sklapanja mira, ali je suzdržan u očekivanju brzog napretka. Ovo je prvi mirovni sastanak, nakon 20 mjeseci od zadnjeg neuspjeha  koji se dogodio u vrijeme zalazeće Bušove administracije, u decembru 2008.