Rijaset IZBiH: Zakon RS-a predstavlja direktno miješanje u vjerska pitanja IZ

 

Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) danas je iznijela stavove o Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u Republici Srpskoj. Narodna skupštine RS je 13. decembra 2012. godine usvojila Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, kojim se oduzima pravo crkava i vjerskih zajednica da upravljaju svojim grobljima i uređuju pogrebnu djelatnost u skladu sa njihovom vjerom, te se isto stavlja u nadležnost lokalne samouprave.
Na konferenciji za novinare održanoj danas u Rijasetu IZBiH, rukovodilac službe Rijaseta Ekrem Tucaković podsjetio je da je značajan dio mezarja u BiH u nadležnosti Islamske zajednice, te da su neka mezarja vakufi o kojima se IZ brine.
"U toku agresije na BiH uništen je veliki broj mezarja, uključujući turbeta, nišane i nadgrobne spomenike od izuzetne spomeničke i kulturne vrijednosti. Neka mezraja su odlukama lokalnih vlasti pretvarana u parkove. Ovih dana ponovo imamo pokušaj da se Islamskoj zajednici na području RS-a ograniči upravljanje i da lokalne vlasti propišu muslimanima vjerske obrede, te izgled i natpis na nadgrobnim spomenicima", kazao je Tucaković.
Tucaković je, kao primjer, naveo uništavanje harema Ferhadije džamije u Banjoj Luci, te zabranu vlasti u RS-u da se banjalučki muftija Ibrahim ef. Halilović nakon njegove smrti 1998. godine ukopa u haremu džamije Ferhadija.
"Ovaj Zakon predstavlja direktno miješanje u vjerska pitanja Islamske zajednice, čime se prave pretpostavke da se IZ izvlasti iz upravljanja imovinom u njenom posjedu i uvede novi upravitelj, tj. opštinske vlasti", pojasnio je Tucaković, dodavši da bi Zakon mogao uticati i na mezarje u Memorijalnom centru Potočari.
Predsjednica Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZBiH Đermana Šeta podsjetila je da su amandmani Kluba delegata bošnjačkog naroda u RS-u odbijeni, uprkos podršci Međureligijskog vijeća koje je istaklo da se njima štiti autonomija crkava i vjerskih zajednica. Šeta je istakla da se zakon kosi i sa odredbama Zakona o slobodi vjere.
"Komisija izražava zabrinutost zbog odbijanja amandmana, naročito zbog činjenice da ih je podržalo Međureligijsko vijeće. Neophodna je zaštita interesa vjerskih zajednica na mezarjima i grobljima u njihovom vlasništvu. Mezarja i groblja predstavljaju specifičnu oblast koja zahtijeva odgovoran pristup, posebno uvažavajući kontekst postratnog oporavka našeg društva", istakla je Šeta.
Šeta je dodala da se ovim zakonom krši član 14. tačka 2. Zakona o slobodi vjere, u kojem se navodi da su "crkve i vjerske zajednice odvojene od države, a to znači da država nema pravo miješati se u unutrašnju organizaciju i poslove crkava i vjerskih zajednica". Komisija smatra da se ovim krši autonomno pravo vjerskih zajednica da upravljaju svojim grobljima.
"Komisija preporučuje da ovaj zakon treba omogućiti vjerskim zajednicama da upravljaju i raspolažu grobljima čiji su vlasnici. Također, treba poštovati pravo vjerskih zajednica da odlučuju o organiziranju i definiranju izgleda grobnog mjesta, te propisivanje prava, oslova i načina organiziranja sahrana, tj. dženaza", naglasila je Šeta.
"Komisija za slobodu vjera Rijaseta IZBiH apelira na sve relevantne institucije da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se iz zakona otklonili sporni dijelovi. Ukoliko zakon ipak stupi na snagu, Komisija preporučuje crkvama i vjerskim zajednicama da preduzmu sve zakonom predviđene mjere u svrhu zaštite prava na upravljanje grobljima i uređivanja pogrebne djelatnosti", zaključila je Šeta.