Dvanaesti međunarodni samit kulture i dijaloga civilizacija ''Halil Mutran i Mehmedalija Mak Dizdar''

baptain1Od 19. do 21. oktobra 2010. godine u Sarajevu je održan Dvanaesti međunarodni samit kulture i dijaloga civilizacija pod sloganom ''Halil Mutran i Mehmedalija Mak Dizdar''. Organizator ovog Samita bila je Fondacija za unapređenje kulture i književnosti Abdulaziz Saud Al-Babtain u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, a pokrovitelj je bio dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Ovo je treći put da se samit koji organizira Fondacija Al-Babtain održava na evropskom tlu. Ranije je održan u Kordobi, te u Parizu, a ostalih osam samita održano je u arapskim zemljama Azije i Afrike.


U utorak 19. oktobra u hotelu Holliday Inn svečano je otvoren ovaj Samit kulture i stvaralaštva. Na samom početku svečanosti prisutnima se obratio gospodin Abdulaziz Saud Al-Babtain, utemeljitelj Fondacije za unapređenje kulture i književnosti, te u svom obraćanju istakao: ''Zadovoljstvo je što su se pripadnici različitih kultura i civilizacija iz cijelog svijeta danas okupili upravo u Bosni i Hercegovini. Došli smo ovdje, u ovaj grad, da od vas naučimo kako se živi u multikulturalnom društvu, da naučimo upravo od vas koji niste nikoga odbili bez obzira na njegovo porijeklo''.
ceric_i_konferencija1Dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH uputio je riječi zahvalnosti gospodinu Al-Babtainu što je prepoznao Sarajevo kao mjesto gdje ovakav susret treba održati, što je prepoznao glavni grad Bosne i Hercegovine kao prijestolnicu između Istoka i Zapada. Silajdžić je u obraćanju na skupu istakao da ne treba politizovati kulturu, već da bi politiku trebalo oplemeniti kulturalnim vrijednostima, a to nikada nije bilo važnije nego danas, zbog brzih tehnoloških promjena koje ne donose ništa dobro kulturalnom pluralizmu. "Ovo je vrijeme velikih i brzih promjena i sukoba... Susret kultura nas sve obogaćuje i pruža mogućnost da se ne ograđujemo našim kulturama", istako je Silajdžić. Prema njegovim riječima, kada nema borbe za vrijednosti demokratije i pluralizma na scenu stupaju ideologije koje su čovječanstvu kroz historiju nanijele velike poraze, a kultura bi u takvoj situaciji trebalo da popunjava prostor pun ideologija koji se javlja zbog religije pragmatizma koja vlada u svijetu. Na kraju obraćanja Silajdžić se svim učesnicima konferencije obratio i na arapskom jeziku.
Prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu, pozdravio je prisutne u ime Univerziteta u Sarajevu, te uputio izraze dubokog poštovanja i posebnu zahvalnost ekselenciji gospodinu Al-Babtainu na podršci i iskrenom prijateljstvu prema Bosni i Hercegovini i njenom narodu. ''Vi ste, gospodine Al-Babtain, prepoznali Bosnu i Hercegovinu kao multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni dragulj, prepoznali ste Bosnu i Hercegovinu kao zemlju koja i u ovim teškim vremenima istrajava i čuva te vrijednosti. Radosni smo jer je multikulturalna Bosna i Hercegovina tako snažno privukla miroljubivi fokus ekselencije Al-Babtaina, učenjaka, poklonika mira, pjesnika i iznad svega velikog humanistu. Ova međunarodna konferencija o prožimanju kultura i vjera i dijalogu civilizacija je ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijeli svijet od neprocjenjive vrijednosti, jer njenim održavanjem promoviramo planetarnu poruku kulture i tradicije življenja upravo u zemlji, koja je svjedok multikulturalnosti u hiljadugodišnjem kontinuitetu svog postojanja'', istakao je rektor Čaklovica.
kardavi1Otvaranju Samita prisustvovalo je niz značajnih ličnosti iz kulturnog, vjerskog i političkog života, među kojima i Generalni sekretar Arapske lige Amr Moussa, Jusuf El-Kardavi, Irina Bukov, Izvršni direktor UNESCO-a itd. Na otvaranju Samita dodjeljene su i nagrade arapskim knježevnicima, a posebna nagrada za doprinos civilizacijskom i međureligijskom dijalogu dodjeljena je princu Chalesu. Tokom Samira održan je niz sesija posvećenih Halili Mutranu i Maku Dizdaru, kao i arapskoj književnosti, a uvodničari sesija bili su između ostalih i dr. Enes Duraković, dr. Fikret Karčić, dr. Esad Duraković, dr. Khalil Al-Mousa, dr. Adijata Ibrišimović-Šabić, dr. Amina Fares Ghosn i dr. Teme sesija bile su: ''Kulturne komponente Mehmedalije Maka Dizdara'', ''Kulturni pritoci koji su formirali Mutranovu poeziju'', ''Arapsko-bosanska kultura u modernoj dobi'', ''Uloga bosanske orijentalistike u razumjevanju arapske književnosti''.
Prenijeto iz Saffa!