U Trebinju svečano otvorena 8. džamija

trebinje2010Sedmog avgusta 2010. godine u selu Skočigrm kraj Trebinja svečano je otvorena 8. džamija odnosno mesdžid na području ove općine. Nakon teške 2001. godine kada je onemogućeno otvorenje džamije u Trebinju i Banjaluci vandalskim napadima na muslimane od strane podržavaoca četničke ideologije, čekali smo pune 4 godine tj. do ljeta 2005. da dočekamo svečano otvorenje Osman pašine džamije u Trebinju. Od tada pa do ove godine otvorene su još i džamije u Mostaćima i Čičevu (trebinjske prigradske mahale). No posebno hairli godina za muslimane Trebinja je upravo ova 2010. kada je u nepunih mjesec dana, tačnije od 18. jula do 07. avgusta svečano otvoreno i osposobljeno za svoju namjenu 5 džamija (tačnije 4 mesdžida i jedna džamija) u mjestima Lastva, Župa, Grnčarevo, Zasad i Skočigrm.


Najveće zasluge za ova otvorenja ima medžlis IZ Trebinje sa Husein efendijom Hodžićem na čelu koji je najavio otvorenje još dvije džamije u narednoj godini čime će grad Trebinje sa širom okolinom imati akoBogda ukupno 10 džamija. Radi se o još jednoj džamiji u centru Trebinja (tzv. Carevoj džamiji) i džamiji u Pridvorcima (južno od Trebinja u pravcu Dubrovnika) koja će akoBogda biti najjužnija džamija Bosne i Hercegovine.
Sve otvorene džamije i mesdžidi su obnovljene prijeratne džamije. Njihovom obnovom (iako neke od njih zasad nemaju svoje džema'ate) Bošnjaci poručuju da ne odustaju od svog Trebinja i da ne žele slušati priče o besperspektivnosti života za njih u ovom području. Efendija Hodžić je poručio da je na redu obnova međunacionalnog povjerenja, borba da Bošnjaci postanu faktor u gradu i općini Trebinje i čvršće povezivanje sa dijasporom ovog grada koje ima „u skoro svim zemljama svijeta“.
Svečanim otvorenjima prisustvovali su mnogi ugledni gosti ali ne u onoj mjeri u kojoj to Trebinje zaslužuje pa se nadamo da će iduće godine i na tom polju biti ostvaren značajan napredak.

trebinje2010_04

trebinje2010_05

trebinje2010_06