Agresorske ideje su uvijek sulude, i niko ne može reći da se ne mogu ponoviti!

Velike agresorske ideje su sa stanovišta ljudskog uma i logike iracionalne, djeluju suludo i nikada ne možete reći da se ludost ne može dogoditi ili ponoviti, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Hasan Čengić, bivši ministar odbrane RBiH i aktuelni član Glavnog odbora SDA, a povodom obilježavanja ključnih dana odbrane BiH i 6. aprila dana Grada Sarajeva.

 

- Ono što je sasvim sigurno jeste da danas u BiH ne manjka patriotizma kao što ga nije manjkalo ni u prošlim periodima uključujući 1945. i 1941. Ja moram pomenuti 1941. godinu i čuvene rezolucije muslimanskih intelektualaca koji su se digli protiv fašizma koji je u tom času vladao BiH i Balkanom i insistirali na zaštiti ljudskih prava. Kao i 1945., 1992. i 1995. godine snage koje su pozitivne i koje su patriotske, ovdje su dovoljno snažne da svaka ludost koja bi razmišljala da krene ponovo bit će svakako žestoko kažnjena – kaže Čengić.

Iako se rijetko pojavljuje u javnosti i ne komentariše često aktuelne događaje, Čengić je za Patriu pristao govoriti, kako je rekao, samo zbog značaja datuma koje BiH obilježava.

- 6. april vidim kao datum u kome je poražen jedan fašizam i u kome se pojavio drugi fašizam. Ono što je zanimljivo i malo čudno u bh. javnosti jeste da se ne uspijeva uspostaviti jedna relacija koja nažalost postoji između ta dva fašizma, koja je direktna. Vojna pobjeda ne znači pobjedu nad idejom ili ideologijom. Dio fašizma koji je poražen 1945. godine bile su i velikosrpske i velikohrvatske snage. Prvo vojne, a onda i političke. A, već 1992. godine ponovo smo imali situaciju u kojoj je velikosrpska ideja pokrenula akciju na BiH, i to ne slučajno napadom na Sarajevo – dodaje Čengić.  

Prema njegovim riječima, te 1992. godine Sarajevo je bilo potpuno opkoljeno od strane Jugoslavenske narodne armije koja je u funkciji velikosrpske politike pokrenula zastrašujući napad na BiH.

- Zanimljivo je da se to dogodilo faktički dan poslije međunarodnog priznanja  BiH kao suverene, cjelovite i samostalne države. Ovaj dan je jako važan prvo zato što je patriote BiH, pripadnike svih naroda i narodnosti građana probudio na odbranu i potakao na odbranu u jednim uvjetima koji su skoro bili nemogući – kaže Čengić.

Ono što će doći, ističe Čengić, poslije 6. aprila jesu najbrutalniji i nejneljudskiji oblici napada i razaranja svega što je vrijedno, svega što je ljudsko i svega što je čovječno.

 

- Ubijanje ljudi, razaranje dobara, kulture, civilizacije i posebno razaranje međuljudskih odnosa. Ti međuljudski odnosi koji su se ovdje gradili stotinama godina i funkcionirali uz oscilacije, tog 6. aprila su bili napadnuti svim vojnim sredstvima, svim oblicima oružja i oruđa, ali i političkom propagandom koja je išla kroz medije koji su bili u direktnoj funkciji agresije. Nažalost, u posljednje vrijeme ovdje se ponovo primjećuju vrlo slični elementi – dodaje on.  

Taj 6. april 1992. godine je, tvrdi Čengić, iznjedrio odbranu koju je nosila prvo Patriotska liga, pa Teritorijalna odbrana pa onda Armija BiH koja je dala multietničku cjelovitu BiH.

- Cjelovitu BiH u smislu države i suvereniteta jednako postojanu, stabilnu i čvrstu kao i susjedne zemlje one koje su u euroatlantskim i one koje nisu u euroatlantskim savezima. Unutarnji odnosi u BiH trebaju biti i dalje razvijani i uređivani, ali ovaj datum prije svega mora podsjetiti sve nas na hrabrost, odlučnost, na volju za odbranu za opstanak i pobjedu. Građani BiH, patrioti BiH pokazali su da i u nemogućim uslovima mogu funkcionirati čestito, ljudski, civilizacijski, patriotski i dostojno pobijediti bilo kojeg neprijatelja upravo zahvaljujući vrijednostima kojima pripadamo – kazao je za NAP.

Preuzeto sa nap.ba