Bošnjaci će izgubiti izbore

izboriU nedjelju će biti održani toliko očekivani opći izbori. Građane BiH ovih dana najviše interesira ko će biti pobjednik, a ko gubitnik na spomenutim izborima, odnosno hoće li nakon 3. oktobra za BiH uslijediti bolji dani? Međutim, iako izbori još nisu održani već sada je moguće dati odgovor na ovo pitanje, naročito na dio pitanja koji se tiče ko će biti gubitnik na predstojećim općim izborima?


Kada je 90-ih godina prošlog stoljeća uslijedio konačni krah jednopartijskog komunističkog sistema, odnosno kada se krenulo u prve višestranačke izbore, i prije završetka tih izbora moglo se jasno vidjeti ko će biti pobjednik, a ko gubitnik. Bošnjački narod, kao i drugi narodi u BiH, bio je jedinstven u borbi da kroz te prve višestranačke izbore izbori za sebe što bolji položaj. Tako je na kraju i bilo, SDA je dobila veliku podršku bošnjačkog naroda. Također, na općim izborima koji su održani 2006. godine svi smo znali da će Sulejman Tihić ubjedljivo izgubiti od Harisa Silajdžića, jer je bilo vidljivo da je bošnjacki narod apsolutno na strani Harisa Silajdžića, a protiv Sulejmana Tihića. Svaka predizborna kampanja u sebi sadrži precizan odgovor o direktnom ishodu predstojećih izbora. Važno je samo pratiti kako narod reagira na ponašanje svojih političkih predstavnika.

Po tom osnovu sa sigurnošcu možemo reći da će najveći gubitnici na ovim izborima biti Bošnjaci, odnosno da nam predstojeći opći izbori neće donijeti nikakve pozitivne promjene već nastavak agonije u kojoj se nalazimo svih ovih godina a u koju su nas doveli naši politički predstavnici. Zašto smo toliko sigurni u izrečenu procjenu? Ako pogledamo izborne liste vidjet ćemo da nam se ponovo nude iste političke opcije sa svim svojim političkim zvijezdama. Naravno, nije toliki problem što nam se opet nude iste političke opcije. Problem je u njihovim programima i u njihovom ponašanju u ovim predizbornim danima što nam jasno ukazuje da od promjena nema ništa. U protekle četiri godine bošnjački političari su svojim uskostranačkim interesima uspjeli anulirati sve što se postiglo ranijih godina. Bošnjački narod je danas totalno razjedinjen i razbijen po svim aspektima. Na mnogim važnim poljima bitka je izgubljena. Na političkom planu Bošnjaci su u totalnoj defanzivi. Antibosanske snage su krenule u opasnu avanturu ugrožavanja sigurne budućnosti BiH. Milorad Dodik sa svojim pajdašima polahko ali sigurno trasira put ka stvaranju još veće samostalnosti RS. Dok Milorad Dodik u Narodnoj skupštini RS nesmetano donosi jedan po jedan zakon i na taj način stvara zakonsku osnovu da se jednog dana ispuni njegov san da ''Bosne i Hercegovine bude što manje a Republike Srpske što više'', bošnjački političari i u ovoj predizbornoj kampanji, kao i tokom proteklih godina, nastavljaju sa međusobnim obračunavanjima. U dosadašnjem dijelu predizborne kampanje bošnjački političari nisu pokazali ni trun dobre volje u pronalaženju i zauzimanju zajedničkih političkih stavova spram antibosanskih snaga. Umjesto toga na sceni je širenje još veće mržnje i razdora.

Takvim ponašanjem bošnjački političari uspješno šire smutnju unutar svog naroda. Zato su danas Bošnjaci totalno zbunjeni i duboko podijeljeni. A to znači da će naš narod rasuti svoje glasove na više političkih opcija. Ranijih godina Bošnjaci su svojim glasovima omogućili sebi da uvijek imaju jaku političku opciju, to je uglavnom bila SDA a na prošlim izborima narod je uz SDA najviše glasao za Harisa Silajdžića. Ovaj put situacija će vjerovatno biti potpuno drukčija. Kao što smo rekli, ovaj put Bošnjaci će vjerovatno rasuti svoje glasove na više političkih opcija zbog čega više neće biti najjače bošnjačke stranke, nego više stranaka sa približno jednakom snagom mandata.
U takvoj situaciji i sa bošnjačkim političarima kakvi jesu nastat će, odnosno, produžit će se agonija koja traje. Mogući razvoj situacije u BiH nakon izbora sa sobom nosi brojne izazove na koje rasuto bošnjačko političko tijelo nikako neće moći kvalitetno odgovoriti. Jedan od mogućih scenarija je nastojanje Milorada Dodika da nastavi sa rušenjem BiH. Prema pouzdanim procjenama Milorad Dodik će nakon izbora dati sve od sebe da opstruira konstituiranje vlasti na državnom nivou i to sve do onog momenta dok ne dobije željene političke mehanizme uz pomoć kojih će nastaviti svoj rušilački pohod. Ne treba biti previše pametan pa unaprijed znati kako će izabrani bošnjački politički predstavnici reagirati. Nema toga ko će ih natjerati da usaglase svoje stavove i odlučno se odupru spomenutim namjerama antibosanskih snaga. Umjesto toga, vjerovatno će se putem medija naduravati ko je veći patriota a ko izdajnik, a za to vrijeme će Milorad Dodik i ostale antibosanske snage moći mirno nastaviti svoj posao. Također, poznato je da je međunarodna zajednica najavila da će nakon izbora pokušati pokrenuti reformske procese. Ako se to ikada desi imat ćemo istu situaciju kao i sa Prudskim, odnosno Butmirskim sporazumom kada su bošnjačke političke stranke vodile nemilosrdnu međusobnu brobu. Znamo vremena kada je SDA bila protiv bilo čega za šta je Haris Silajdžić i njegova Stranka za BiH isto kao što je Haris Silajdžić bio protiv svega za šta je
bila SDA. Znamo dobro šta je bilo sa reformom policije. Kada se Sulejman Tihić oštro usprotivio da pristane na reformu policije koju je gurao Miroslav Lajčak, koji je zbog toga Sulejmana Tihića nazvao vehabijom, Haris Silajdžić je uz blagoslov Fahrudina Radončića i Avaza sa Miloradom Dodikom potpisao sporazum o reformi policije. A kakav su sporazum potpisali najbolje govori Milorad Dodik koji danas priča viceve kako je nasankao Harisa Silajdžića. Osim ovih političkih problema tu su i problemi ekonomske prirode. Bošnjački političari su upravo na ovom pitanju ranijih godina otkrili sve svoje sumnjive karte. Znamo koliko su sukoba imali SDA i Stranka za BiH, pa i Fahrudin Radončić putem svog Avaza oko realiziranja kapitalnih privrednih projekata, a to se najviše odnosi na privlačenje stranih investicija u elektro-energetski sektor. Zbog tih sukoba nijedan projekat takve vrste nije realiziran. S obzirom, da će SDA, SBiH i Radončićev Savez za bolju budućnost BiH i nakon izbora opet biti u prilici da se pitaju o ovoj problematici lahko je procijeniti šta nas čeka.
I na kraju treba navesti i položaj BiH u svijetu. Položaj BiH u svijetu danas je daleko slabiji nego ranijih godina. Osim opstrukcije antibosanskih snaga najodgovorniji za takvu situaciju su bošnjački političari koji i na ovom polju rade svako na svoj način i svako vuče na svoju stranu. Naročito je to tako kada je u pitanju odnos prema islamskom svijetu. Nije nam cilj da ovom kratkom analizom širimo obični pesimizam i da plašimo bilo koga. Međutim, kako se to kaže, stanje na terenu je takvo i trenutno od insistiranja na neutemeljenom optimizmu koristi imaju samo političari koji žele dobiti još jednu priliku da se dodatno obogate. Sve dok se ne spustimo na zemlju i ne shvatimo kuda nas vode naši političari ne možemo očekivati nikakve promjene. Nažalost, po svim pokazateljima, nakon 3. oktobra ništa se neće promijeniti na bolje, BiH će izgubiti još četiri godine. Kako sada stvari stoje više nas brine hoće li se stanje u BiH, po svim pitanjima, još više pogoršati, jer antibosanske snage će sada imati nesmetan prostor da nastave sa svojim opasnim planovima. Uostalom, kako budemo glasali tako će nam i biti!