Osuda najnovijih napada u Palestini

Hundreds hurt as Palestinians protest evictions in Jerusalem | Al-Aqsa  Mosque News | Al Jazeera

Ovih dana muslimani Palestine izloženi su ponovnim torturama od strane cionističkog režima.

Izraelske snage su ponovo napale kompleks džamije Al Aksa ispaljujući gumene metke, suzavac i zvučne bombe na vjernike. Tom je prilikom na stotine Palestinaca povrijeđeno od kojih je oko 50 osoba različite dobi hospitalizirano.

Nekako u isto vrijeme jučer je u cijelom svijetu obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom uz gala svečanosti i lahka obećanja da se fašizam nikada više ne smije dozvoliti. Međutim, svjedoci smo, kao što smo svjedočoli i u periodu 90tih godina, da fašizam i dalje živi samo u prikrivenijem i sofisticiranijem obliku ponovo okrenut prema muslimanima. Ono što je interesantno je to da su naročito u ovim izjavama i govorima bili izričiti zapadni lideri naglašavajući pacifizam i demokratičnost savremenog čovjeka. U istom trenutku, samo u medijskoj blokadi, muslimani Palestine žive najgori oblik fašizma artikulisan kroz cionističku vojsku.

Stradanja i ugnjetavanje prava daleko je življe u Palestini od bile koje bajke o demokratiji i jedankosti koju „svjetske sile“ pokušavaju servirati.

Hoće li ponovo izostati komentari i akcije zapada na ova dešavanja? Vjerovatno.

Najoštrije je potrebno osuditi ove napade, jer dok god i jedan čovjek na svijetu ne bude siguran zbog svojih vjerovanja i stavova demokratija ne živi, već fašizam vlada kao pritajeni oblik oligarhije retrogradnih lobija.

___________________________

Redakcija