Vakcinacija protiv korona virusa: Detalji o dostupnim vakcinama

Đerlek: Najverovatnije naredne nedelje počinje vakcinacija protiv  koronavirusa u Srbiji

VAKCINE


Pfizer vakcina

RNK virusa se ubacuje u ljudsko tijelo. Ljudske ćelije unište taj RNK, ali prije toga RNK “navede” naše ćelije da proizvede virusni protein. Nakon što ćelija proizvede protein, imuni sistem prepoznaje ćelije kao zaražene i reaguje pravljenjem antitijela. Kad u organizam uđe pravi (potpuni) virus, imuni sistem će to prepoznati i odbraniti organizam.

Prednosti: brza proizvodnja, postotak najveće uspješnosti protiv covida, najmodernija tehnologija.

Nedostaci: sofisticirano čuvanje cjepiva u specijalnim hladnjačama, strah dijela svjetske populacije zbog mehanizma djelovanja vakcine.


Astra Zeneca i Sputnjik V

Prije ubacivanja u ljudsko tijelo, iz adenovirusa se ukloni normalan sadržaj, pa se ubačeni dijelovi virusa ne mogu razmnožavati u tijelu. Kad inficiraju ljudsku ćeliju, u njoj proizvode samo dijeliće virusnih proteina. To uzbuni imunološki sistem koji proizvodi antitijela. Kad naiđe corona, sistem zna kako da je prepozna.

Prednosti: mehanizam djelovanja je puno blizi klasičnim (prijašnjim) vakcinama što smanjuje rizik od nepoznatog.

Nedostaci: Ljudsko tijelo je već razvilo otpornost na adenoviruse, i moguće je da uništi dijelove virusa iz vakcine prije nego što se razviju antitijela za koronu. To znači, moguća manja efikasnost, ali ne i sigurnost od neželjenih pojava.


Sinovac (kineska vakcina)

Klasična stara vakcina. U organizam se unose “ubijeni” dijelovi virusa. Uz to se unose dodaci koji treba da pomognu u uzbunjivanju imunog sistema. Potom sistem prepoznaje ulazak corona virusa i uništava ga prilikom infekcije.

Prednosti: Stari, provjereni, mehanizam djelovanja.

Nedostaci: spora proizvodnja, još nema dovoljno podataka o vakcini.

 

Autor: Redakcija MM