Pismo Dnevnom Avazu

Povodom ignorisanja sarajevskog izdanja da objavi tekst o akciji pomoći prognanicima u kolektivnom centru Duje - Doboj

Glavnom i odgovornom uredniku,

Poštovani,

Udruženje građana "Mladi Muslimani" je organiziralo humanitarnu akciju u prikupljanju hrane za povratnike u općini Doboj i za kolektivni centar Duje (Općina Doboj Istok). Na područje te općine vratilo se 13.946 osoba, u grad Doboj 3.319 osoba, a u samom kolektivnom centru trenutno boravi 165 osoba - od toga 72 djece sa područja Srebrenice, Višegrada, Foče, čak i Doboja.

U ovoj akciji prikupljeno je pet (5) tona hrane za sedam dana koliko je akcija trajala i to isključivo od pojedinaca.

U "Dnevnom Avazu" od 16.07.2002., izdanje za tuzlanski i zeničkodobojski kanton, objavljen je tekst vašeg dopisnika (H.Č.) u kojem se navode podaci o ovoj nadasve plemenitoj i humanoj akciji. Pitamo Vas zašto se ovaj tekst nije objavio i u sarajevskom izdanju "Dnevnog Avaza", s obzirom da je sjedište Udruženja "Mladi Muslimani" u Sarajevu, da su aktivisti koji su učestvovali u prikupljanju hrane iz Sarajeva, da su građani koji su pomogli ovu akciju uglavnom sa područja Sarajeva? O akciji koju ni ministarstvo, koje je dužno da se brine za ove ljude, nije uradilo i teško može uraditi, u vašem sarajevskom izdanju ne nalazi mjesta. Istovremeno se objavljuje tekst popraćen slikom (faksimil čeka) o tome kako je gosp. Klajn poklonio ček u iznosu od 250 $ (s obzirom na primanja koja ima u BiH, i nije ništa dao) Udruženju građana "Oaza", a koji je namijenjen za rođendansku zabavu.

Želimo da znamo kakva je to uređivačka selektivnost, te se tekst o akciji koja je obradovala najmanje 72 djece i najmanje 200 staraca, ne objavi i ne pridaje joj se dužna pažnja, s obzirom o kojim kategorijama naših građana se radi.

Radi svih dobrih ljudi, običnih građana ove napaćene zemlje, trebali ste objaviti tekst.