Povratak komunizma

Komentar u vezi serijala emisija Federalne TV - "60 minuta" i sramotnog ponašanja njenog voditelja Bakira Hadžiomerovića

Već mjesec dana, iz ponedjeljka u ponedjeljak, gledaoci Federalne TV izloženi su dosada neviđenom teroriziranju i iživljavanju urednika emisije "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića. Ponižavanje Bošnjaka i svega što je bošnjačko politieko i vojno vodstvo uradilo u proteklom, za ovaj narod sudbinskom periodu, uključivo i borbu za njegov opstanak na ovim prostorima, stalna je tema njegove emisije. I mada su Bošnjaci ti koji uglavnom plaćaju pretplatu FTV, njega to nimalo ne interesuje. Kao da želi da ih izludi time što će još plaćati za njegovo iživljavanje nad svim što je predstavljalo neku vrijednost za taj narod.

Otkud toliko samoponiženja u jednog, trebalo bi biti, Bošnjaka.

 

Kao dijete odgojeno u ovakvom svjetonazoru i kao neko ko ne krije bliskost sa sadašnjim SDP liderima, ništa se bolje nije moglo niti očekivati od Bakira Hadžiomerovića nego da slijepo sluša lidere Alijanse.

No, neko ko utiče na javno mijenje trebao bi da se pridržava normi ponašanja koje su usvojene od strane IMC-a, nekadašnje Komisije za medije a sada Regulatorne Agencije makar i nepriznavao ostale kulturne, religijske ili civilizacijske norme ponašanja.

Evo nekoliko primjera drastičnog kršenja pravila IMC-a:

NEZAVISNA KOMISIJA ZA MEDIJE /IMC/, Kodeks za uređivanje televizijskog i radio programa, usvojen 1.08.1998. a dopunjen 10.02.2000.

    1. Pravedno i nepristrasno uređivanje programa

"Radio i TV kuće će osigurati adekvatnu tačnost, pravednost i nepristrasnost u uređivanju svih programa, uključujuai i informativni program. One ne smiju emitirati emisije koje po bilo čijem razumnom sudu imaju namjeru da promoviraju interese jedne političke stranke ili bilo koje grupe ili pojedinca, niti da takve aktivnosti provode sistematično tokom jednog vremenskog perioda, isključujuai druge stranke, grupe ili pojedince. Komentar treba da je jasno razlučiv od vijesti. Ne smije se dozvoliti da prevlada niti jedno mišljenje ili stanovište kada se radi o kontroverznim temama iz domena javne politike."

U četiri navrata, dakle kontinuirano iz emisije u emisiju, urednik Hadžiomerović je presudio bez suđenja.

Najprije je demonstracije šehidskih porodica i ratnih vojnih invalida okarakterisao kao politički montirane od strane SDA bez ikakvih dokaza, čime je nepravedno i pristrasno bez ikakvih dokaza promovirao interese SDP-a. Dakle, šehidske porodice i RVI su izmanipulisani lošim životom i pokušajem nametanja nepravednih riješenja u novom zakonodavstvu tako da su organizovali protest na 1. Mart.

Potom je reagujući na krizu Vlade HNK gdje su na vlasti SDA i HDZ, javno putem svog novinara iz Mostara pozvao stanovnišvo da glasa za Alijasnu bez obzira na činjenicu da je za krizu vlasti kriva HDZ koja krši propise o budžetu HNK i bez obzira što se bošnjački dio Vlade bori za pravednu stvar - ukidanje takvog načina rada, on je kriv zato što ne pripada Alijansi.

I pored činjenica u vezi isplate 1,7 miliona KM "AM ŠPEDU" od strane Nikole Grabovca ova tema ne zavrijeđuje pažnju FTV jer se njome ugrožava vlast Alijanse pa Bakir ne smije niti želi da o ovome govori.

Slučaj presude bez suđenja i presude bez podizanja optužnice protiv generala Armije BiH i bivših policijskih dužnosnika Hamida Bahte te Bakira Alispahića i drugih, samo je nastavak politike koja je data u zadatak ovom uredniku FTV, a to je da sve one koji su imali bilo kakvu vezu sa SDA omalovaži bez obzira na činjenice. Svi navodni svjedoci su ljudi čiji moral je najblaže rečeno upitan i koji su čak i krivično odgovarali, neki od pozvanih su trošili državne pare na svoje frakove i odjela a neki se kriju iza advokatske djelatnosti.

Koliko je navedeno u skladu sa IMC kodeksima procijenite sami. Da li će Regulatorna agencija sankcionisati i ove slučajeve kršenja njenih kodeksa ?

  1. Pravo na odgovor:

"Radio i TV kuće su dužne da omoguće pravo na odgovor kada emitiraju program koji nepravedno stavlja neku osobu u nepovoljnu poziciju ili pod drugim okolnostima, ukoliko tako zahtjevaju principi pravednosti i nepristrasnosti."

Da li će svi oni kojima je već presuđeno dobiti pravo na odgovor u skladu sa navedenom normom. Nakon onakvih uvreda i presuda urednik je namjerno zatvorio mogućnost odgovora nadajući se da će izazvati dovoljno gnjeva prozvanih da neće htjeti doći u emisiju i dati odgovor.

Da li će Regulatorna agencija preći i preko ovih činjenica kršenja njenih smjernica ?

NEZAVISNA KOMISIJA ZA MEDIJE /IMC/, Smjernice u vezi tačnosti i izbalansiranosti, usvojena 21.10.1999.

"Tačnost zahtjeva verifikaciju / u najjačoj mogućoj mjeri/, kao i predstavljanje svih čeinjenica koje su neophodne da bi određeni događaj ili pitanje u potpunosti bili shvaćeni, ćeak i ako su neke od činjenica u konfliktu sa novinarovim uvjerenjima i osjećanjima. "

"Izbalansiranost, ili nepristrasnost, zahtjeva predstavljanje svih glavnih stajališta ili tumačenja u vezi događaja ili nekog pitanja, neovisno od toga da li se novinar urednik ili publika slažu sa tim stajalištima."

Tačnost podataka iz navedenih priloga se nije mogla ni naslutiti jer je očigledno bilo da je riječ o pokušaju suđenja bez suda i presudi bez i da je Vrhovni sud prihvatio tužbu. Čak je i 24.04.2002 godine ovaj sud, po drugi put u sedam dana, vratio tužbeni zahtjev podnosiocu. O izbalansiranosti i nepristrasnosti da i ne govorimo.

Da li će Regulatorna agencija preći i preko ovih činjenica kršenja njenih smjernica ?

Na kraju, jedna od glavnih karakteristika komunističke politike je bila da Bošnjaka mora islijeđivati, tužiti, suditi, hapsiti i maltretirati Bošnjak, Srbina Srbin a Hrvata Hrvat. Bakir Hadžiomerović je to vrlo rano naučio i da bi dostigao veći stepen vrijednosti u očeima naredbodavaca, nečekajući postepeni napredak u karijeri, on je odmah udario u glavu i dok je bio na OBN-u, bez imalo stida je blatio Predsjednika Izetbegovića što mu je dalo dobru preporuku za njegov kasniji prijelaz na FTV. No kako su pozicije Alijanse ozbiljno ugrožene njenom katastrofalnom vladavinom on mora da nastavi sa blaćenjem Bošnjaka i SDA što iz emisije u emisiju i radi, a na račun pretplatnika tog istog naroda.