Promocija knjige "Na dnu dna"

U svečanoj sali Doma Vojske FBiH, u utorak uveče, 21.11.2006. promovirana knjiga o "robiji u komunističkim zatvorima". Promocija Behmenove autobiografije, pred brojnim zvanicama i prijateljima ovog dostojanstvenog mučenika održana je uz učešće poznatih imena kulturnog i naučnog miljea BiH.
Moderator ove promocije, gđa Fahira Fejzić Čengić u svom uvodnom obraćanju kazala je za Behmena da je bio drukčiji i da je zato "izgubio šansu da obično i dostojanstveno proživi svaki svoj dan i svaku svoju noć."

Promotor akademik Vladimir Premec, obraćajući se lično Behmenu, na jedan upečatljiv način iskazao je svoje divljenje njegovom karakteru i činjenici da je bez obzira na duge godine robije, ostao dosljedan svojim uvjerenjima koje je imao kao student."
Prof. dr Šaćir Filandra, inače jedan od recenzenata ove knjige, istakao je da "islam i slobodu kod nas, Bošnjaka, niko nije ljubio kao Omer Behmen, a njegov rukopis je svojevrsna unutarnja bošnjačka historija." Dr Filandra je napomenuo i da je Behmen oba puta prilikom izricanja drakonskih kazni bio potpuno nevin.

Prof. dr Ismet Dizdarević osvrnuo se stilsku ljepotu ove autobiografije, opise rodnog Mostara i mnoge druge detalje koji ovom rukopisu daju i jednu drugu notu osim one historijske.

Četvrti promotor, sapatnik iz zatvorskih dana, Edhem Bičakčić pojasnio je sam naziv knjige napominjući kakav je bio odnos komunističkih vlasti prema svim političkim zatvorenicima a posebno prema mladomuslimanskim intelektualcima.

Uz promotore, nekoliko zanimljivih i portesnih dijelova knjige pročitao je glumac Alija Aljović.

Na kraju promocije, skupu se obratio i Omer Behmen istaknuvši koliko je teško političkim zatvorenicima, dakle ljudima koji su robijali iz svojih uvjerenja, da se ponovo prisjećaju onoga što su pretrpjeli, da svoju privatnost na koju su "grubo kidisali" udbaši i njima slični, ponovo izlažu sudu javnosti. Ipak, on je to učinio "djelimično i po nagovoru nekih bliskih osoba i sa ciljem da ostane iza njega još jedno svjedočanstvo o proteklom vremenu."

Knjigu je štampao "Bemust" a izdavač je Udruženje "Mladi Muslimani".