Jedna litra, jedan kilogram

Humanitarna akcija - pomoć izbjeglicama sa općine Doboj

07. jula 2002. članovi Udruženja "Mladi Muslimani" uručili su 5 tona hrane prognanicima sa područja općine Doboj (istok), Bošnjacima - muslimanima protjeranim u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane srpskih fašista, smještenim u kolektivnom centru "Duje" (150 osoba), te socijalno najugroženijim prognanicima koji se vraćaju u svoje razrušene domove u selima Sjenina, Klokotnica, Stanić rijeka, Sjenina rijeka ...

Po podacima Saveza prognanika Doboj na područje ove općine vratilo se 13.946 osoba.

Akcija prikupljanja pomoći je trajala od 01.07. do 07.07.2002., te je zaista impresivan podatak da se za samo 7 dana uspjelo sakupiti 5 tona hrane putem donacija (u novcu i nekvarljivoj hrani) prvenstveno od građana, pojedinaca ... S obzirom da je na brojnim punktovima prikupljena i pomoć koja još nije distribuirana na svoje odredište, Udruženje MM planira, akoBogda, u skorije vrijeme ponoviti ovu akciju, naravno ne zaboravljajući ni druge krajeve naše domovine gdje je isto tako potrebna ovakva pomoć.

Najveći dio pomoći prikupljen je u Sarajevu, a od osnovnih odbora Udruženja najviše je prikupio Osnovni odbor Visoko. (slika ispod)

Mediji su, kao i obično, uglavnom šutke prešli preko ove hairli i uspješne humanitarne akcije našeg udruženja. Izuzetak je Dnevni Avaz, izdanje za tuzlanski - zeničkodobojski kanton. Njihov tekst prenosimo u cjelosti:

Pomoć prognanicima u Centru na Dujama

URUČENO PET TONA HRANE

Akciju organizovali članovi Udruženja "Mladi muslimani"

Oko pet tona prehrambenih artikala prikupili su članovi Udruženja "Mladi muslimani" BiH u Sarajevu, Visokom i Živinicama. Sekretar Udruženja Almedina Zuko bila je ponosna što je akcija uspjela, a hrana došla do gladnih prognaničkih usta.

Dvadesetak članova Udruženja, mahom studenata prikupljali su ovu pomoć od ljudi, ne od privrednih organizacija i za sedam dana, prikupili dva kamiona hrane. - Ovo nije naša prva akcija, išli smo u istočnu Bosnu, nijet nam je da se akcija izvede za općinu Pale i Kula Grad - kaže Almedina Zuko.

Šef Prihvatnog kampa "Duje" Hamzalija Okanović zahvalio se na pomoći koja će dobro doći u ishrani 150 prognanika u Kampu, a predsjednik Regionalnog odbora Saveza prognanika Doboj samir Okić je rekao da će dio pomoći biti podijeljen i socijalno najugroženijim povratnicima u grad Doboj.

Nakon što su ručali u prirodnom ambijentu, članovi Udruženja "Mladi Muslimani" posjetili su i povratnike u Sjenini kod Doboja.

Nažalost, u sarajevskom izdanju ovaj tekst nije objavljen. Pročitajte i naše reagovanje na taj novinarski propust (iz kojeg ćete vidjeti zašto je bitno da bude objavljeno i u sarajevskom, a ne samo u tuzlanskom izdanju).