Na ahiret preselio hadži Mustafa Jusufović

U Sarajevu 22. decembra 2009./06. muharema 1431. h.g. na ahiret je preselio hadži Mustafa Jusufović, ugledni i istaknuti stari član Udruženja ''Mladi muslimani''. Rahmetli Mustafa rođen je 1928. godine u Sarajevu. Još kao dječak pristupio je Pokretu ''Mladi muslimani'', a zbog toga je bio uhapšen 07.05.1949. godine i osuđen je na devet godina teške robije i dvije godine gubljenja građanskih prava. U zatvoru u Zenici odležao je skoro šest godina. Kao politički zatvorenik sa teškom i dugogodišnjom kaznom tokom robije prisiljavan je da obavlja teške građevinske poslove, na skoro svim tadašnjim gradilištima u BiH. Nakon izlaska iz zatvora i gubljenja građanskih prava teško je kao zanatlija – tokar došao do posla. Sve do pada komunizma 90-ih godina bio je pod prismotrom DB-a. Bio je oženjen rahmetli Safijom, sa kojom ima dvoje djece Ramiza i Seada.

Kada je formalno ozvaničeno Udruženje ''Mladi muslimani'' 1991. godine rahmetli Mustafa se odmah priključio i ostao je aktivan član do posljednjeg dana. Tokom agresije na BiH, rahmetli Mustafa je uzeo učešća u humanitarnom radu, obilazio je linije, bodrio borce. Nakon rata kao član Udruženja puno je radio za povratnike i izbjeglice. Obilazio je gradove i sela po istočnoj Bosni, učestvovao u gradnji kuća povratnicima, mesdžida, džamija. Aktivan u Udruženju je bio do posljednjeg dana boravka na dunjaluku. I u utorak, 22. decembra 2009./06. muharrema 1431 h.g. na dan kad je preselio rahmetli Mustafa je bio u Udruženju. To mu je bila svakodnevna praksa, da navrati na kahvu i na malo muhabeta sa ahbabima, starim ali i mlađim. Bio je izrazito vedrog duha, nasmijan, raspoložen, uvijek spreman za šalu. Da mu Allah podari lijepi džennet.

Dženaza se klanja u haremu Begove džamije iza podne namaza 24. decembra 2009./08.muharrema 1431. h.g., a ukop je na Bakijskom mezarju na Faletićima u 13. i 30.