Na ahiret preselio Nedžib Šaćirbegović

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba

 

Nedžib Šaćirbegović  rođen je 23. aprila 1926. godine u Travniku. Njegovi roditelji doselili su u Sarajevo tokom 1935. godine gdje je i završio osnovno obrazovanje, a 1945. godine je  maturirao u Prvoj muškoj gimnaziji u Sarajevu.

Aktivirao se u omladinskom društvenom životu grada još od rane mladosti. Postao je sekretar Glavnog odbora Organzijacije “Mladi muslimani” 1943. godine a bio je biran i u Glavni odbor. Nedžib Šaćirbegović bio je najbolji prijatelj Alije Izetbegovića sa kojim je uhapšen 1946. godine i osuđen na četiri godine zatvora sa prinudnim radom od strane Vojnog suda u Sarajevu. Tada su pobunom na Preporodovoj skupštini, nakon što se grupa „Mladih muslimana i muslimanki“ usprotivila uvlačenju komunističkih lobista u ovu instituciju, smatrajući je vakufom muslimanskog naroda i braneći upravo te vrijednosti, skrenuli pažnju komunističkih vlasti na sebe.

Nakon izdržane zatvorske kazne nastavlja sa radom u Organizaciji. Isticao se značajnim  angažmanom na svim aktivnostima. Zbog društvenih okolnosti koje su vladale i pritisaka koje je trpio planirao je emigrirati van Jugoslavije, međutim kako je bio pod stalnom prismotrom komunističkih vlasti njegov bijeg nije uspio.

Studij medicine završio je u Zagrebu gdje je promoviran u liječnika 1955. godine skupa sa Azizom Šaćirbegović i Tarikom Muftićem koji su također pripadali Organizaciji. Za kratko je radio kao liječnik u Travniku. Specijalizirao je medicinske nauke u Sarajevu 1961. godine. Bio je potpredsjednik Crvenog križa i sekretar Udruženja antialkoholičara. Pošto je permanentno imao problema sa vlastima zbog njegovog vjerskog stava nakon što je dobio mogućnost da ode u Tripoli sa svojom suprugom Azizom, prebjegao je u Austriju pa zatim za Vašington gdje je živio i radio. Bio je predsjenik Islamske zajednice u Vašingtonu, osnivač Islamskog centra u Columbusu, država Ohajo. A zbog naučnih i stručnih postignuća bio je izrazito cijenjen i uvažavan od strane američkih muslimana.

Njegova supruga bila je Aziza Alajbegović, istaknuta mladomuslimanka sa kojom je stekao sina.

Dao je značajan doprinos u osnivanju Stranke demokratske akcije. A tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992 – 1995. godine  aktivirao se na sakupljanju donacija i finansijskih sredstava u pomoći napadnutoj domovini. Isticao se također u agitaciji i prezentiranju istine o dešavanjima u Bosni i Hercegovini, što je imalo velikog značaja za diplomatsku i medijsku borbu koju je R BiH vodila.

Preselio je na ahiret danas, 23. februara 2021. godine u SAD-u u 94. godini života.

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un!


______________
IZVOR: Sekcija za dokumentaciju Udruženja "Mladi muslimani"