Isječak iz knjige Mulaosmanović A. / Džunuzović A, Umjernost u politici i djelovanju Alije Izetbegovića.

 

 

 

 

Nije bio nacionalista u smislu kako se to danas poima u našem društvu. Nije mrzio druge narode ni kad je za to imao najviše razloga. Učinio je sve da opstane SFRJ, u kojoj će svi biti ravnopravni, ali je to bilo nemoguće zbog hegemonizma srpskih političara i intelektualaca. Nakon što su Slovenija i Hrvatska napustile SFRJ, Alija Izetbegović posvetio se BiH.Dok su hegemonisti s istoka (Srbija i Crna Gora), ali i zapada (Hrvatska) pokušavaki uništiti BiH i prikazati je kao nemoguću državu, on je iskreno vjerovao u njenu multikulturalnost i multikonfesionalnost, u BiH kao zemlju:

„... sekularnu sa razvijenim vjerskim i svakim drugim slobodama, jer je Bosna mješavina vjera, nacija i kultura. Konfesionalna Bosna je nezamisliva, osim kao teror“ (Intervju za časopis START).

U knjizi „Izetbegović – govori, pisma, intervjui '95“ objavljen je i sljedeći Izetbegovićev stav:

„Vjerujemo da ljudi različitih vjera i nacija mogu da žive zajedno u toleranciji i miru. Kažu da je to utopija na ovim prostorima. Mi odgovaramo da je to jedini ljudski izlaz iz ove nevolje koja je pogodila mnoge nevine ljude svih vjera i nacija i mi nastavljamo da u to vjerujemo. A utopija u koju se vjeruje prestaje to biti.“

 

 

Isječak iz knjige Mulaosmanović A. / Džunuzović A, Umjernost u politici i djelovanju Alije Izetbegovića. Sarajevo: Udruženje „Mladi muslimani“, 2015, str. 10 - 11.

 

 

KNJIGU MOŽETE PORUČITI NA MAIL Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., ILI TELEFON 033 271 741 I 061 233 452, ILI NABAVITI LIČNO NA ADRESI UDRUŽENJE ''MLADI MUSLIMANI'', SARAČI 77 / I (MORIĆA HAN), SARAJEVO.