Isječak iz ZBORNIKA RADOVA Bošnjaci u Osmanskom carstvu (XV – XX stoljeće)


 

 

„...U godinama našeg šegrtovanja, kada je majstor Osman tek bio prešao s položaja kalfe na mjesto majstora, svi smo prema njemu osjećali veliko poštovanje, divljenje i ljubav. Bio je veliki iluminator, svemu nas je poučio jer ga je Allah blagoslovio i čarobnim talentom i velikom pameću.” 99 Ovo je dio Nobelovom nagradom nagrađenog romana Zovem se Crvena turskog književnika Orhana Pamuka u kojem opisuje minijaturista Nakkaşa Osmana. Ovaj umjetnik, rođeni Bošnjak, u romanu je predstavljen kao posljednji baštinik stare osmanske škole minijature. Ne zna se godina njegovog rođenja ni smrti, ali se zato pouzdano zna da je rođen u Bosni.100 Posmatrajući njegova djela kroz lupu estetskih normi zaključuje se da njegov stil karakteriziraju jednostavnost i deskriptivnost. Među velika djela koja je ukrasio ubrajaju se Zafername (Knjiga pobjedā), Şahname-ı Selim Han (Knjiga kraljeva sultana Selima), Şehinşahname (Knjiga Kralja kraljeva), Siyer-i Nebi (Životopis Poslanika) itd. Nažalost, ovaj minijaturist u rodnoj zemlji još uvijek nije pronašao dovoljno prostora u literaturi, niti mu se posvećuje pažnja kakvu zavređuje.

 

Isječak iz ZBORNIKA RADOVA Bošnjaci u Osmanskom carstvu (XV – XX stoljeće) - Str. 232 – 233.

 

O Bošnjacima umjetnicima u Osmanskom vremenu više se može pročitati u članku Doc. dr. Harisa Derviševića: Kako su Bošnjaci utjecali na razvoj osmanske umjetnosti, str. 221 – 247.

 

 

ZBORNIK RADOVA ''BOŠNJACI U OSMANSKOM CARSTVU (XV-XX STOLJEĆE)'' MOŽETE NABAVITI PO CIJENI OD 15,00 KM + POŠTARINA.

ZBORNIK MOŽETE PORUČITI NA MAIL Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., ILI TELEFON 033 271 741 I 061 233 452, ILI NABAVITI LIČNO NA ADRESI UDRUŽENJE ''MLADI MUSLIMANI'', SARAČI 77 (MORIĆA HAN), SARAJEVO.