Arhiva UDBE 3Međunarodna zajednica opet u zakašnjenju

Prije dva dana Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko, nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida u BiH.

Reakcije koje je izazvao ovaj zakon bile su različite, od krajnjeg negodovanja do nekritičkog afirmiranja ovog poteza Visokog predstavnika u BiH.

Najispravnije je ovaj zakon okarakterisati kao jedan u nizu ispravnih reakcija međunarodne zajednice, ali reakcija koje su uslijedile sa velikim zakašnjenjem.

Bošnjaci su  skupo plaćali zakašnjenja pravih reakcija međunarodne zajednice od nekoliko godina kao što su primjera radi bombardovanje sprskih agresorskih položaja 1995. godine, koje je trebalo biti izvršeno još 1992. godine da bi dostiglo puni efekat i spriječilo mnogobrojne žrtve i ratna stradanja.

Tako je i sa ovim zakonom. Njegova potreba Bosni i Hercegovini je elementarna, međutim zakašnjenje od najmanje dvije decenije ili dvanaest godina koliko već traje mandat Valentina Incka, nikada neće nadoknaditi potpunu implementaciju jer su posljedice koje treba polučiti ovaj zakon bile prijeko potrebne Bosni i Hercegovini i u ranijem periodu.

_____________
REDAKCIJA


Osuda najnovijih napada u Palestini

Hundreds hurt as Palestinians protest evictions in Jerusalem | Al-Aqsa  Mosque News | Al Jazeera

Ovih dana muslimani Palestine izloženi su ponovnim torturama od strane cionističkog režima.

Izraelske snage su ponovo napale kompleks džamije Al Aksa ispaljujući gumene metke, suzavac i zvučne bombe na vjernike. Tom je prilikom na stotine Palestinaca povrijeđeno od kojih je oko 50 osoba različite dobi hospitalizirano.

Nekako u isto vrijeme jučer je u cijelom svijetu obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom uz gala svečanosti i lahka obećanja da se fašizam nikada više ne smije dozvoliti. Međutim, svjedoci smo, kao što smo svjedočoli i u periodu 90tih godina, da fašizam i dalje živi samo u prikrivenijem i sofisticiranijem obliku ponovo okrenut prema muslimanima. Ono što je interesantno je to da su naročito u ovim izjavama i govorima bili izričiti zapadni lideri naglašavajući pacifizam i demokratičnost savremenog čovjeka. U istom trenutku, samo u medijskoj blokadi, muslimani Palestine žive najgori oblik fašizma artikulisan kroz cionističku vojsku.

Stradanja i ugnjetavanje prava daleko je življe u Palestini od bile koje bajke o demokratiji i jedankosti koju „svjetske sile“ pokušavaju servirati.

Hoće li ponovo izostati komentari i akcije zapada na ova dešavanja? Vjerovatno.

Najoštrije je potrebno osuditi ove napade, jer dok god i jedan čovjek na svijetu ne bude siguran zbog svojih vjerovanja i stavova demokratija ne živi, već fašizam vlada kao pritajeni oblik oligarhije retrogradnih lobija.

___________________________

Redakcija 

Vakcinacija protiv korona virusa: Detalji o dostupnim vakcinama

Đerlek: Najverovatnije naredne nedelje počinje vakcinacija protiv  koronavirusa u Srbiji

VAKCINE


Pfizer vakcina

RNK virusa se ubacuje u ljudsko tijelo. Ljudske ćelije unište taj RNK, ali prije toga RNK “navede” naše ćelije da proizvede virusni protein. Nakon što ćelija proizvede protein, imuni sistem prepoznaje ćelije kao zaražene i reaguje pravljenjem antitijela. Kad u organizam uđe pravi (potpuni) virus, imuni sistem će to prepoznati i odbraniti organizam.

Prednosti: brza proizvodnja, postotak najveće uspješnosti protiv covida, najmodernija tehnologija.

Nedostaci: sofisticirano čuvanje cjepiva u specijalnim hladnjačama, strah dijela svjetske populacije zbog mehanizma djelovanja vakcine.


Astra Zeneca i Sputnjik V

Prije ubacivanja u ljudsko tijelo, iz adenovirusa se ukloni normalan sadržaj, pa se ubačeni dijelovi virusa ne mogu razmnožavati u tijelu. Kad inficiraju ljudsku ćeliju, u njoj proizvode samo dijeliće virusnih proteina. To uzbuni imunološki sistem koji proizvodi antitijela. Kad naiđe corona, sistem zna kako da je prepozna.

Prednosti: mehanizam djelovanja je puno blizi klasičnim (prijašnjim) vakcinama što smanjuje rizik od nepoznatog.

Nedostaci: Ljudsko tijelo je već razvilo otpornost na adenoviruse, i moguće je da uništi dijelove virusa iz vakcine prije nego što se razviju antitijela za koronu. To znači, moguća manja efikasnost, ali ne i sigurnost od neželjenih pojava.


Sinovac (kineska vakcina)

Klasična stara vakcina. U organizam se unose “ubijeni” dijelovi virusa. Uz to se unose dodaci koji treba da pomognu u uzbunjivanju imunog sistema. Potom sistem prepoznaje ulazak corona virusa i uništava ga prilikom infekcije.

Prednosti: Stari, provjereni, mehanizam djelovanja.

Nedostaci: spora proizvodnja, još nema dovoljno podataka o vakcini.

 

Autor: Redakcija MM

Podkategorije