Nova knjiga Udruženja Mladi muslimani: Paukova kuća - komparativna studija o okupaciji Palestine

Jedan od fokusa djelovanja Udruženja Mladi muslimani je palestinsko pitanje. U tom kontekstu Udruženje duže od dva desetljeća obilježava Dan Kudsa, organizuje tribine i druge aktivnosti te u sklopu svoje izdavačke djelatnosti objavilo je niz knjiga posvećenih palestinskoj borbi za slobodu.

Novo izdanje Udruženja je publikacija "Paukova kuća - komparativna studija o okupaciji Palestine", od autora Greg Philo i Mike Berry.


Knjiga sadrži tri poglavlja i prevod je uvoda pod nazivom Paukova kuća koja se bavi historijom sukoba u Palestini i događajima nakon okupacije te zemlje. Autori su kao izvore tih događaja koristili vijesti ili knjige koje su napisali novinari. Glavna karakteristika ove knjige je raznovrsnost izvora i komparativni pregled najvažnijih dešavanja u Palestini. Iako autori u uvodu knjige naglašavaju nepristrasno pripovijedanje, konačni sud o tome trebaju donijeti čitaoci. Ono što je izdavača podstaklo da objavi ovu knjigu je šira perspektiva o značajnom i historijskom pitanju okupacije Palestine koju ona pruža. Sigurno će ova zemlja biti vraćena svojim autohtonim vlasnicima, tj. Palestincima, a kao što Bog i kaže u Kur’anu: “Najslabije prebivalište je, uistinu, paukova kuća.

Knjiga daje kratki historijski pregled kako je nastao cionizam koji je na početku bio vjerski pokret kojeg su kasnije preuzeli sekularni Jevreji na osnu čega je izgrađen Izrael.

Drugo poglavlje analizira izralekso-arapske ratove, a treće mirovne pregovore Izraela i Palestine.

Knjiga će pomoći čitaocima da kroz historijsku retrospektivu se podrobnije upoznaju sa složenošću palestinskog pitanja, odnosno da razumiju karakter cionističke okupacije.
Ovakva publikacija je izuzetno potrebna u vrijeme kada traje brutalna izraelska agresija na Gazu i genocid pred očima cijelog svijeta.

U Jablanici održan iftar

U petak 15. marta 2024. godine OO Udruženja Mladi muslimani Jablanica organizovao je tradicionalkni ramazanski iftar.
Gost ovogodišnjeg iftara bio je Nezim Halilović Muderris.

OO Udruženja Mladi muslimani Jablanica realizovao je niz humanitarnih akcija uoči ramazana i tokom ramazana na području Jablanice i okolnih općina sa fokusom na povratnička naselja.

Tribina u Jablanici: Nema prosperiteta ummeta bez Kur'ana i sunneta

Održane tribine o Palestini u Maglaju i Kalesiji

U četvrtak 14.12.2023. godine u Maglaju je održana tribina "Palestina ispit čovječanstva" u organizaciji Udruženja Maldi muslimani i Medžlisa IZ Maglaj.

Na tribini su se prisutnim obratili Semir Sejfović, novinar Anadolu Agency English i Sanadin Voloder, sekretar Udruženja Mladi muslimani. Moderator i domaćin tribine bio je glavni imam Medžlisa IZ Maglaj mr. Nevres Hodžić.


Semir Sejfović je kroz svoju dinamičnu novinarsku karijeru radio za poznate svjetske medije u kriznim područjima od Filipina i Mijanmara na istoku Azije preko Bangladeša, Iraka, Sirije, do Libije i Ukrajine.

Njegovo posebno iskustvo je bilo boravak u Palestini, odnosno na Zapadnoj Obali i u blizini Gaze.
U svom govoru podjelio je mnoga iskustva, događaje i razmišljanja o historiji borbe palestinskog naroda za slobodu i zadnjim dešavanjima u Gazi.

Na tribini u Kalesiji koja je održana u petak 15.12.2023. u Bosanskom kulturnom centru Alija Izetbegović prisutnima su se obratili Muharem ef. Mešanović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Adnan Pejčinović, urednik portala Bosanska misao, Ghassan Husni, doktor iz Palestine te Sanadin Volder.


Moderator i domaćin tribine bio je Fahrudin Sinanović, direktor BKC Alija Izetbegović.

Imam Mešanović je u svom izlaganju podsjetio na kur'anske i historijske činjenice o Palestini, ukazao na odnos svjetskih sila prema sukobima na Bliskom istoku te slabosti i nejedinstvo muslimana.

Adnan Pejčinović je istako da je Izrael civilizacijska greška Zapada, ali da taj Zapad nije truho podsjećajući na govor rahmetli Alije Izetbegovića u Teherenu 1997. godine na kojem je ukazao da je to komunistička podvala na koju su nasjeli muslimanski narodi.

Ghassan Husni je doktor iz Palestine koji živi i radi u BiH, odnosno Tuzli više od 30 godina. On se osvrnuo na zadnja dešavanja u Gazi i pojasnio pojedine aspekte cionističke okupacije i zločina.

Udruženje Mladi muslimani je u protekolm periodu organizovalo osam (Sarajevo, Zenica, Travnik, Visoko, Jablanica, Vitez, Maglaj, Kalesija) tribina u povodu zadnjih dešavanja u Palesini, odnosno Gazi.