Okupljanje koje dodatno dijeli Bošnjake

Jedna od vrijednosti Bošnjačkog naroda je politički pluralizam koji se jasno razlikuje od političke isključivosti uz podršku stranih centara moći uz čiju pomoć je Trojka nametnula svoju vlast.

Bošnjaci u domovinskim zemljama, odnosno na području Zapadnog Balkana imaju svoju historiju društveno-političkih procesa koji su u značajnoj mjeri povezani sa dešavanjima u matičnoj državi. Pojedine zajednice očuvale su političko jedinstvo, dok druge imaju širi spektar djelovanja kroz političke stranke.


Nastojanja Elmedina Konakovića da okuplja i organizuje Bošnjake nakon što je svoju stranku izgradio na antibošnjačkoj retorici pokazuje da su njegove aktivnosti očito dirigovane iz regionalnih centara moći ili se radi o populističkom zaokretu u izbornoj godini.

Ovaj skup neodoljivo podsjeća na sličan događaj koji se desio 25. novembra prošle godine u Sarajevu u kontekstu obilježavanja 30. godišnjice od Bošnjačkog sabora. I na taj skup su bili pozvani mnogi Bošnjaci iz domovinskih zemalja i BiH, ali malo ih se odazvalo jer su uvidjeli da taj skup ne odražava nacionalne interese Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

Bošnjake mogu da okupljaju temeljne institucije koje su se u proteklih više od sto godina dokazale i pokazale i koje baštine naše istinske vrijednosti. Okupljanje na osnovu političke konkurencije prema Stranci demokratske akcije, kao prvoj modernoj bošnjačkoj političkoj opciji koja je djelovala od Slovenije do Makedonije, odnosno od Evrope preko Amerike do Australije je u suštini nametanje Bošnjacima da ih vode oni koji nisu dobili njihovo povjerenje na izborima.

Nadamo se da će naredni izborni ciklusi pokazati ko su legalni i legitimni predstavnici Bošnjaka i da će se Bošnjaci redovno okupljati na zdravim osnovama.

Upravni odbor Udruženja Mladi muslimani