Idriz Duranović, prof – „Mladi Muslimani“ u Drugom svjetskom ratu. Isječak iz ZBORNIKA RADOVA Bošnjaci i Drugi svjetski rat – tokovi i posljedice.

 

Rad nudi kratak osvrt na djelovanje organizacije „Mladi Muslimani“ od njenog osnivanja do kraja Drugog svjetskog rata. Ukazujući na pojedine faze u razvoju, autor je najveću pažnju posvetio ideologiji pokreta zasnovanu na islamskim principima, kao i konkretnim aktivnostima na vjerskom, odgojno – obrazovnom i humanitarnom polju.

„...Organizovanje muslimanske omladine u „Mlade Muslimane“ Dobrača vidi kao „okupljanje oko visoke i plemenite islamske misli“. Ističući da samo svjesni islamskog učenja imaju pravo nositi „časno ime Mladi musliman“, on u najkraćim crtama daje idealan profil „Mladog muslimana“: „Mladi musliman je... musliman samo u pravom smislu i u jačoj mjeri. On sam živi islamski i druge upućuje na takav život. To je čovjek plemenita duha, jake volje  i izgrađena karaktera, koji prezire griehe, zločine i sve nizkosti, a oduševljava se uljudnošću, dobročinstvima i plemenitim vitežtvom. On poštuje svačije svetinje, a svoje voli i  brani od svačijeg napadanja i ugrožavanja. On osjeća bol i nevolje drugih ljudi, pomaže im i radi za njih, koliko god može. On nije sebičan, ne radi i neživi samo za se, ne uživa u bogastvu i na položajima, dok drugi samiru u krvi, biedi i raznim nevoljama, on ne izdaje i ne prodaje svoju zajednicu i narodne svetinje...“

 

Isječak iz ZBORNIKA RADOVA Bošnjaci i Drugi svjetski rat – tokovi i posljedice - str. 166.

O formiranju Mladih muslimana, njihovoj organizaciji i načinu djelovanja za vrijeme Drugog svjetskog rata više se može pročitati u članku Idriza Duranovića, „Mladi Muslimani“ u Drugom svjetskom ratu, str. 162 – 177.

 

 

ZBORNIK MOŽETE PORUČITI NA MAIL:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., ILI TELEFON 033 271 741 I 061 233 452, ILI NABAVITI LIČNO NA ADRESI UDRUŽENJE ''MLADI MUSLIMANI'', SARAČI 77 (MORIĆA HAN), SARAJEVO.