ZBORNIK RADOVA Bošnjaci u Osmanskom carstvu (XV – XX stoljeće)

 

 

Iz PREDGOVORA, str. 7.

... Zbornik radova pod nazivom „Bošnjaci u Osmanskom carstvu (XV – XX stoljeće)“ rezultat je Međunarodnog naučnog skupa sa istim nazivom koji je održan 20. decembra 2014. godine u Sarajevu u organizaciji Udruženja „Mladi muslimani“.

Povod za organizovanje skupa i izdavanje zbornika leži u činjenici da široj javnosti nije poznato kakvu su i koliku ulogu imali Bošnjaci u Osmanskom carstvu, pogotovo kada se uzmu u obzir i sve predrasude i netačne informacije koje se plasiraju kao dokazane činjenice o samoj vladavini Osmanskog carstva.

Ovaj zbornik će dati naučnu sliku, oslobođenu predrasuda, o Osmanskom carstvu kroz ulogu Bošnjaka u istom. Naravno, ambicije nam nisu, niti je to moguće, da damo potpunu sliku jednog vremena, ali svakako će radovi u zborniku odgovoriti na određene teme i otvoriti prostor za nova objektivna istraživanja.

 

Zbornik je koncipiran od devet naučnih članaka, koji tretiraju različita pitanja pomenute tematike. Tako su u zborniku svoje radove predstavili:

Prof. Alen Zečević, Vakufi bosanskih namjesnika i njihov značaj za urbanizaciju gradskih naselja u XV i XVI stoljeću.

Mr. sc. Fuad Ohranović, Vanjska trgovina Bosne u XVI i XVII stoljeću – bosanski trgovci u Evropi.

Prof. dr. Fikret Karčić, Bošnjaci pod francusko – osmanskim pravom: Carski kazneni zakonik iz 1858. i njegova primjena u BiH.

Prof. dr. Nenad Moačanin, O demografskim kretanjima u Bosanskom ejaletu u XVIII stoljeću

Prof. dr. Safet Bandžović, Tokovi deosmanizacije i Bošnjaci: iskušenja i ratovi (1912 – 1918).

Prof. dr. Enes Durmišević, Predstavnici pravne misli u Osmanskoj Bosni.

Mr. sc. Ramiza Smajić, Osobenosti bošnjačke tradicije u pluralističkom osmanskom društvu

Doc. dr. Haris Dervišević, Kako su Bošnjaci utjecali na razvoj osmanske umjetnosti.

Akademik prof. dr. Šerbo Rastoder, Istraživanja osmanske istorijske i kulturne baštine na Balkanu, s posebnim osvrtom na Crnu Goru u drugoj polovini XX i početkom XXI vijeka.

 

 

 

ZBORNIK RADOVA ''BOŠNJACI U OSMANSKOM CARSTVU (XV-XX STOLJEĆE)'' MOŽETE NABAVITI PO CIJENI OD 15,00 KM + POŠTARINA.

ZBORNIK MOŽETE PORUČITI NA MAIL Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., ILI TELEFON 033 271 741 I 061 233 452, ILI NABAVITI LIČNO NA ADRESI UDRUŽENJE ''MLADI MUSLIMANI'', SARAČI 77 (MORIĆA HAN), SARAJEVO.