Održani 3. susreti bošnjačkih NVO

U nedjelju, 26. aprila 2015. godine, u Sarajevu su održani Treći susreti bošnjačkih nevladinih organizacija. Organizator ovogodišnji susreta bili su Aktivna bošnjačka mreža – ABOM i Vijeće Koordinacije BNVO. Pokrovitelj je bio Rijaset IZ u BiH. Na Susretima je bilo prisutno preko 150 učesnika, najvećim dijelom predstavnika 33 članice Koordinacije BNVO iz cijele BiH kao i nekoliko gost-udruženja. Osim toga, skup su svojim prisustvom uveličali brojne zvanice i gosti.

Ispred Rijaseta IZ u BiH obratili su se izaslanik reisu-l-uleme Ismail Smajlović, zatim Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu te Medina Mulalić-Mehmedović, koordinator za saradnju s NVO.

Predstavnici Islamske zajednice su u svojim obraćanjima izrazili veliko zadovoljstvo postojanjem i radom Koordinacije BNVO i izrazili nadu u što bolju saradnju između IZ i BNVO u budućnosti. Naglasili su da je u nedavnoj reorganizaciji Rijaseta otvoren prostor za saradnju koji do sada nije bio na zadovoljavajućem nivou.

Predsjedavajući Vijeća KBNVO Sedad Bešlija se u svom izlaganju osvrnuo na trenutno stanje u radu Koordinacije. Tom prilikom je pozvao predstavnike udruženja da rade na ljudskom i logističkom jačanju svojih matičnih organizacija te da vode računa o kvaliteti rada u organima udruženja. Istakao je i to da će Koordinacija u svom radu izbjegavati dvije stvari: populizam i ekskluzivitet.

Centralna poruka Susreta je projekat Koordinacije u narednom periodu, kampanja “Afirmacija tradicionalnih porodičnih vrijednosti Bošnjaka” kojeg je predstavio Abdusamed Bušatlić, član Vijeća.

Poruku učesnicima, u svojstvu gostiju, uputili su i ratni komandant Šerif Patković te majka Munira Subašić podsjetivši skup na vrijednosti odbrambenog rata kao i na borbu s posljedicama genocida nad Bošnjacima.

U poslijepodnevnom programu svoja izlaganja imali su prof. dr. Zuhdija Hasnović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu koji je učesnicima govorio o smislu truda, zalaganja i žrtve u učenju islama, dok je dr. Admir Mulaosmanović govorio na temu Značaj umrežavanja Bošnjaka kroz društvene organizacije.

Na Susretima je premijerno prikazan prvi video spot o KBNVO, a moderator Anes Džunuzović je predstavio rad 33 članice koje su do sada pristupile Koordinaciji.

Sa zadovoljstvom možemo obavijestiti javnost da je na ovim Susretima Koordinacija dobila novih 7 članica koje su po okončanju programa potpisale pristupnicu!