Promocija knjige “Trinaest mladomuslimanskih šehida” 16. februara u BKC TK




Knjiga “Trinaest mladomuslimanskih šehida”, prof. dr. Ismeta Kasumagića, bit će promovisana u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, u srijedu 16. Februara/veljače 2022. godine.

Organizator promocije je udruženje “Mladi muslimani”, a u ulozi promotora knjige će govoriti prof. Šukrija Bakšić, mr. Armin Džunuzović, dr. Huseyin Kansu i Amila Fočo Kasumagić, kćerka autora Ismeta Kasumagića.

Knjiga je do sada imala tri izdanja na bosanskom jeziku 1999., 2007. i 2021. a profesor Merzuk Grabus knjigu je 2021. godine preveo na turski jezik.

Knjiga, koju čini šest poglavlja, govori o 13 mladih ljudi, boraca za očuvanje islama i muslimana na prostoru Bosne i Hercegovine, koji su od tadašnjeg režima proglašeni kontrarevolucionarima i zbog toga su na svirep način ubijeni.

Autor, prof. dr. Ismet Kasumagić je bio dugogodišnji član Organizacije “Mladi muslimani”, kojoj je pristupio davne 1943. godine. Kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata, a najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu. Bio je i profesor na fakultetu, a nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju. Također je bio ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine i rektor Univerziteta u Bihaću. Preminuo je 2020. godine u 93. godini života.

Promocija će se održati u Plavoj sali BKC TK u Tuzli 16.02.2022. godine sa početkom u 18.00 sati. Prisustvo događaju je slobodno uz pridržavanje aktuelnih higijensko-epidemiloških mjera.

__________________

Preuzeto sa: JU BKC TK