Nova tribina u okviru ciklusa predavanja generala i oficira ARBiH


Udurženje „Mladi muslimani“ u okviru ciklusa predavanja generala i oficira Armije RBiH (koja za cilj imaju osvježavanje vrijednosti i vraćanje ugleda Armiji RBiH, kao i sjećanje na period agresije na BiH) organiziralo je u srijedu 18. 04. 2018. godine u prostorijama Udruženja u Sarajevu tribinu na kojoj je gost predavač bio Suad Ćupina, oficir ARBiH i dobitnik „zlatnog ljiljana“, najvišeg ratnog odlikovanja RBiH.

 

Tribina pod nazivom „IZDAJA I ODBRANA HERCEGOVINE“ naslovljena u duhu knjige našeg gosta, za zadak je imala da afirmira pomalo zaboravljeno pitanje dvostruke agresije na Hercegovinu u periodu 1992 – 1995. godine.

 

Ćupina, kao sudionik ovih događaja od 1991. godine, iz svog diskursa razumijevanja stvari apostrofirao je nekoliko važnih momenata. Govorio je o nizu specifičnosti koje su obilježile agresiju na Hercegovinu. Naglašavajući zajedničko, pa često i sinhronizovano djelovanja oba agresora, i hrvatskog i srpskog, protiv Bošnjaka Hercegovine i Armije RBiH. Objašnjavajući složenost situacije u kojoj su se nalazili Bošnjaci Hercegovine, a posebno Mostara. Ćupina je također govorio i o brojnim dokumentima koje posjeduje, a koje je objavio 2006. godine kroz svoju knjigu „Izdaja i odbrana Hercegovine ’91 – '95“, koji na plastičan način dokazuju umješanost stranih agresora u agresiju na BiH.

 

Na tribini je riječ uzeo i Sejo Omeragić, kao recenzent pomenute knjige, ratni izvještač i reporter te govorio o važnosti ovoga pitanja, njegovog rasvjetljavanja i razumijevanja. Omeragić je naglasio da iako se niz ovih dokumenata koristio i tokom suđenja u Hagu za ratne zločine tokom agresije na BiH, konačna istina i pravda nisu definitivno afirmirane.

 

Kraj tribine obilježila je diskusija, gdje su prisutni ponukani aktuelnošću ovoga problema imali brojna pitanja na koja je gost detaljno odgovarao.