Kupljena krava kao pomoć demobilisanom borcu

17.04.'08. godine članovi Udruženja Mladi Muslimani, u selu Sudići, općina Olovo, poklonili su kravu kao pomoć demobilisanom borcu Refiku Deviću.

Refik Dević, suprug i otac četvero djece, demobilisani borac Armije RBiH, sa svojom porodicom živi u teškoj materijalnoj situaciji. Prije nego što su počeli graditi kuću ova šestočlana porodica živjela je u jednoj drvenoj kućici, tako da je nemoguće riječima opisati kakav je njihov život bio. Sada žive u još nezavršenoj kući, sa minimalnim uslovima za normalan život.

U prethodnom razgovoru sa njima saznali smo da oni zapravo žele sami zarađivati sebi za život, ne žele čekati kada će im neko nešto udijeliti i tom prilikom su izrazili želju da imaju kravu, jer bi im to bio podsticaj za dalji rad a prije svega obezbijedili bi sebi hranu, mlijeko i mliječne proizvode.

Refik također smatra da bi mu jedna motorna pila bila od velikog značaja i koristi, jer bi mu to bio alat za rad. Motorna pila košta inače 1000 KM, te smo mi sada „u fazi“ prikupljanja novca za to.

Čim smo stigli htjeli su nam skuhati kahvu. Bože dragi, u svoj toj neimaštini sjete se gostoprimstva i ljubaznosti! Dok nisu vidjeli kravu, od krvi i mesa, da stoji tu pred njima nisu vjerovali da će je zaista dobiti. Koliko je to poštena porodica najbolje svjedoči činjenica da Refik pita ima li kakav papir ili nešto da mu služi kao dokaz da je dobio kravu kao donaciju jer ne želi, ne daj Bože, da neko pomisli da nije halal. Suze mu se samo slivaju niz lice, pa kad pogleda onu kravu osmjehne se pa opet suze, pa sve tako naizmjenično. Ne može čovjek da ne zaplače kad vidi te njegove težačke ruke kako dove Gospodaru u znak zahvale što još ima ljudi koji žele pomoći i učiniti hajr. Još nam je ta slika pred očima a u ušima njegove dove i riječi :“Ako Bog da jednog dana ću vam vratiti za ovaj hajr koji činite za mene, a i da vam Allah vrati više nego vi meni“.


{slimbox images/stories/krava1.jpg,images/stories/krava1-thumb.jpg; images/stories/krava2.jpg,images/stories/krava2-thumb.jpg; images/stories/krava3.jpg,images/stories/krava3-thumb.jpg; images/stories/krava4.jpg,images/stories/krava4-thumb.jpg; images/stories/krava5.jpg,images/stories/krava5-thumb.jpg}