Preselio Bećir Tanović

U Chicagu 16. novembra 2009. godine  u 23 sata po američkom vremenu prestalo je da kuca plemenito srce velikog Bošnjaka i bosanskog patriote hadži Bećira Tanovića. Dženaza namaz rah. hadži Bećira Tanovića odrzat će se danas, 17. novembra 2009 godine u Chicagu, a predvodit će je dr. Senad ef. Agic glavni imam IZ -e Bošnjaka za Sjevernu Ameriku.

Bećir sin Suljage Tanovića rođen je 1928. godine u Gacku. Jos kao dječak i mlad čovjek odlikovao se bistrinom uma, hrabrošću i odanošću te se na neki način uvijek isticao i odvajao među svojim vršnjacima.  Učesnik je Narodno oslobodilacke borbe protiv fasizma te je od strane Nijemaca bio hapšen i umalo strijeljan.

Nakon oslobođenja zemlje, kao što se ranije odlučno suprotstavio fašizmu, tako se usprotivio i komunizmu i ateizaciji muslimanske omladine, te je kao pripadnik organizacije ''Mladi muslimani'' uhapšen 1949. te osuđen na 5. godina robije koju je u Zenici u potpunosti odslužio.

 
Nakon izlaska iz zatvora u nemogućnosti da u BiH dobije zaposlenje, odlazi u Rijeku a odatle je nakon godinu dana boravka ilegalno prebjegao u Italiju. Ostaje u izbjegličkom centru u Italiji gotovo dvije godine, da bi nakon toga emigrirao u Sjedinjene Američke Države, kod svoje familije u grad Chicago u kojem i ostaje do kraja života.  Po dolasku u Chicago Bećir se uključuje u već postojeću bošnjačku zajednicu te uz studij političkih nauka koji upisuje na državnom Univerzitetu postaje njen aktivan i vjeran član. Po završetku studija uključuje se u rad državne administracije, sudaca upravnih sporova države Illinois i na tim poslovima zarađuje penziju.
 
Aktivan je član i jedan od osnivača bosansko-američke kulturne asocijacije Chicago te Islamskog kulturnog centra za koje pravi i osnivačke akte, izrađuje Statute organizacija i razne druge upravne akte.  Pri prvom nagovještaju odumiranja komunizma na našim prostorima Bećir Tanović se mobiliše, dolazi u Sarajevo i učestvuje na Osnivačkoj skupstini SDA 26. maja 1990. godine u Hollyday Inn-u. Po povratku u Chicago organizira i SDA Chicago USA for Bosnia i Herzegovina, organizira dolazak rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića i dr. Džemaludina Latića u USA i njihove susrete sa uglednim i politički značajnim ličnostima u Americi. U februaru 1992. godine,tačnije 29. februara Bećir Tanović dolazi u Bosnu da na referendumu da svoj glas za suverenu i samostalnu BiH. Potom u ratnoj '93. ponovo preko barikada dolazi u Zenicu i uručuje prikupljenu pomoć Bošnjaka Chicaga za odbranu države i naroda.
 
U 1994. godini u Istanbulu organizuje i održava međunarodnu konferenciju o Bosni i Hercegovini. U Chicagu osniva Konzularni punkt i biva prvi konzularni predstavnik koji svu svoju energiju i znanje potpuno besplatno, stavlja na raspolaganje i uslugu svojoj zemlji i narodu. I nakon odbrane od agresije Bećir je aktivan u pomoći BiH, a zadnji njegov dolazak u Sarajevo bio je u maju mjesecu ove godine gdje je razgovarao sa Sulejmanom Tihićem i Bakirom Izetbegovićem i predočio im svoje viđenje političke situacije u zemlji i stanja u SDA te ih pozvao na jedinstvo, saradnju i zajedništvo.