Erdogan: Okupili smo se da nas čuje Sarajevo, Islamabad, ali i cijeli svijet

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je kako su se stotine hiljada građana okupili na današnjem mitingu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u istanbulskoj četvrti Kizilcesme, kako bi, između ostalog pozdravili Sarajevo, Skoplje, Islamabad, Kuala Lumpur, ali i cijeli svijet, sve koji su ga podržali, javio je novinar agencije Anadolija.
"Okupili smo se da nas čuju Sarajevo, Zenica, Islamabad, Kuala Lumpur, Skoplje, Gostivar, ali cijeli svijet", rekao je Erdogan pitajući prisutne da li su Sarajevo, Skoplje; Islamabad i drugi gradovi prisutni na današnjem mitingu, dok su su građani odgovarali afirmativno.
Obraćajući se pred oko milion građana na skupu pod nazivom "Poštovanje nacionalne svijesti" u Istanbulu Erdogan je, kritikujući međunarodne i strane medijske kuće koju su neobjektivno izvještavale sa trga Taksim, rekao da "oni ne vide krvoproliće u Siriji, ne vide pokolje u Palestini, ali vide demonstracije u Turskoj i sa istih izvještavaju provokativno i neobjektivno". On je govoreći o medijima koji su na neobjektivan način izvještavali iz Turske, apostrofirao CNN, BBC i Reuters.
Premijer Turske rekao je tokom današnjeg obraćanja na mitingu vladajuće AK Partije, podsjećajući na brojnost građana na mitingu, da "ako mediji žele sliku Turske, to je slika Turske".
"Turska nije zemlja na kojoj se mogu vršiti operacije putem društvenih mreža. Turska zasigurno nije zemlja koju mogu sankcionisati poneki parlamenti. Evropski parlament je donio odluku u vezi sa nama. Trebaju znati dokle mogu da idu. Imaju li ikakvih ingerencija u Turskoj. Prvi dan sam rekao da nemaju pravo donositi odluke u vezi sa Turskom. Odluku koju su mi poslali vratio sam im nazad", rekao je Erdogan u vezi sa inostranim pozivanjem na proteste u Turskoj i na odluku Evropskog parlamenta u vezi sa protestima u toj zemlji.
Napominjući da da je veliki broj stranih državljana učestvovao u protestima u Turskoj, Erdogan je rekao da ga "zaista zanima otkud toliki strani državljani koji su učestvovali u demonstracijama na trgu Taksim".
Anadolija