Veteran Izraelske armije nije imao para ni za hranu!

 

Moše Silman je 57-godišnji cionistički građanin koji je 16. jula počinio samospaljivanje, nakon kojeg je ubrzo izdahnuo.   U svom zadnjem osobnom statusu na fejsbuku, svoju ozbiljnu ekonomsku situaciju opisao je kao rezultat politike primanja izbjeglica i naseljavanja okupiranih područja.
Moše Silman je cionistički stanovnik koji se u jednom protestnom antivladinom potezu u gradu Haifa sam zapalio te je usljed zadobijenih 90 postotnih opekotina izgubio život.    
U spomenutoj posljednjoj osobnoj poruci na fejsbuku ukazao je na teško stanje u kojem živi, a ono je bilo uvjetovano pogrešnom politikom Tel Aviva. Ta politika je promovirala cionističko naseljavanje palestinskih teritorija. Silman je poručio da mu je uskraćena pomoć vlade zato što je rođen u Izraelu, dok doseljenici s lahkoćom dobijaju pomoć, te dodao: ''Jako sam ljut. Ogorčen sam! Želim da idem iz ove zemlje! Gledam u ruske doseljenike koji za par sekundi prikupe pomoć od vlade, a ja, koji sam rođen u Izraelu, to ne mogu dobiti.''
 
Cionistički režim je aktivan u prikupljanju Jevreja iz cijelog svijeta na okupiranim teritorijama. Na temelju različitih izvještaja, Jevrejima koji dolaze da se nasele u Izraelu dodjeljuju se deseci hiljada dolara pomoći, dok rođeni Izraelci ne mogu primiti takva sredstva. Pojavljivanje ekonomske krize sa problemima, poput nezaposlenosti i smanjenja kupovne moći uzrokovalo je društvene nesuglasice i sukobe između doseljenika i starosjedilaca na okupiranim područjima. Moše Silman, prema vlastitom pisanju, tri godine je služio u izraelskoj armiji. On je do svoje 46. godine bio na usluzi vladi ali u zadnjim danima života nije imao ni za plaćanje kirije.   Rabin Ajdatlu, vođa Projekta za društvenu pravdu u organizaciji ''Rabini za ljudska prava'', u izjavi Jeruzalem Postu potvrđuje Silmanove riječi, dodajući: ''On nije imao skoro nikakvog izbora! Nije bio spreman da živi na ulici.'' Tokom proteklih nekoliko sedmica zabilježeno je bar deset sličnih slučajeva spaljivanja na okupiranim područjima. Među njima je četvero ljudi uspjelo da izvuče korist od svojih prijetećih postupaka.
Moše Silman je prvi koji je započeo seriju samospaljivanja. On je na mjestu na kojem se spalio ostavio papirnu poruku, koja je postala poznata kao ''Silmanovo goreće pismo''. U tom pismu on je cioniste nazvao lopovima koji su pokrali njegovu imovinu i ostavili ga bez ičega.