Antiratne demonstracije u 80 američkih i kanadskih gradova

 

U organizaciji nekoliko udruženja i aktivista, u osamdeset gradova SAD-a i Kanade, održane su masovne demonstracije i protesti protiv ratnohuškačkog djelovanja američke administracije i NATO-a. Protesti su održani prema ranije utvrđenom planu 4. februara, a organizatore i učesnike u namjeri nisu spriječile ni velike padavine i hladnoća. Pored organiziranih udruženja i grupa poput pokreta sa Wall street-a, u organizaciji ovih demonstracija učestvovale su brojne kulturne i političke ličnosti, stranke, ali i studenti iz muslimanskih zemalja. 
Od parola koje su se mogle čuti na ovim protestima ili vidjeti na transparentima izdvajamo sljedeće: Ne sankcijama protiv Irana; Rat protiv Irana – Nikad!; Ne širite nemir u svijetu; Ne ubijajte iranske naučnike; Ne miješajte se u poslove drugih zemalja; Zaustavite rat protiv naroda; Amerika i NATO! Zaustavite rat! 
Valja napomenuti da je na svim demonstracijama pročitan i jedinstven tekst rezolucije u kojem se između ostalog traži: Osuda svake prijetnje protiv Islamske Republike Iran; Zahtjeva od američkih zvaničnika da ne zloupotrebljavaju međunarodne organizacije i institucije za svoje nezakonite interese i ratnohuškačku politiku; Izražava spremnost svih zagovornika pravde i slobode u svijetu da se suprotstave svakoj vrsti novog raspirivanja rata od strane SAD-a.