''Prvi mart'' u posjedu tajnog dokumenta SDS-a

 

Građanska koalicija „Prvi mart“ došla je u posjed internog dokumenta Srpske demokratske stranke (SDS), koji je nastao u Političkoj akademiji te stranke i u kojem se iznose prijedlozi koji za cilj imaju osujećivanje Aneksa 7, spriječavanje zakonite prijave prebivališta i eliminacije „Prvog marta“, uključujući i „ekstremna rješenja“

 

Kako je saopćeno danas iz Koalicije, studija čiji je autor Aleksandar Savanović, direktor Političke akademije SDS-a , kroz analiziranje aktivnosti Koalicije „Prvi mart“, reakcija političkih predstavnika i predstavnika vlasti iz entiteta RS-a, nastoji ponuditi „moguće alternative“ koje će dovesti do potencijalnih rješenja za „eliminisanje“ „Prvog marta“.

Studija ukazuje i na to da bi stranke koje ne poriču genocid formiranjem zajedničke liste postale treći po snazi politički faktor u entitetu RS bez novih registracija i kada bi primjena Aneksa 7 prestala danas.

U istom kontekstu, rukovodstvu SDS-a se u dokumentu predlaže da u entitetu FBiH pronađe politički saveznike za minimaliziranje djelovanja Koalicije „Prvi mart“.

- Prethodno ocrtana kontraprijetnja, te sumnjivost lika i djela glavnog nosioca „Prvog marta“, daju prostora da se razumnim političkim akterima u Federaciji BiH predstavi opasnost scenarija u koji „Prvi mart“ pokušava da gurne BiH, te da oni sami utiču na zaustavljanje tog fundamentalističkog projekta, na primjer na način da odbiju saučešništvo u zajedničkoj listi - navodi se u ovom dokumentu.

Dokument baca i potpuno novo svjetlo na predložene izmjene državnog Zakona o prebivalištu i Izbornog zakona BiH na način da se ograniči sloboda kretanja, odnosno uvedu zatvorene liste čime bi bila „eliminisana“ mogućnost zajedničke liste državotvornih partija.

- Ono što zabrinjava nas u „Prvom martu“ nije ni SDS-ova potraga za Ramzanima Kadirovima u entitetu FBiH – koje, sigurni smo, neće naći – niti pokušaji da se „po zakonu“ ograniče osnovne, Ustavom garantovane slobode i prava državljana BiH, nego zagovaranje „ekstremnih rješenja“ u „tretmanu“ „Prvog marta“. Kada politička partija kakva je SDS, koja je i u ratu i poslije rata pokazala da organizovano nasilje smatra legitimnom političkom praksom, smatramo da imamo puno pravo da se brinemo za sigurnost naših aktivista - navodi se u saopćenju.

Ovim putem "Prvi mart" poziva predsjednika SDS-a Mladena Bosića da se javno ogradi od ovog dokumenta i zagovaranja „ekstremnih rješenja“, a od MUP-a RS očekuje da barem pozove na informativni razgovor Aleksandra Savanovića i time pokaže da nije institucija jednog naroda, nego institucija koja zakon primjenjuje jednako prema svim građanima Bosne i Hercegovine koji žive na području tog entiteta.

Na kraju, „Prvi mart“ će sa sadržajem dokumenta upoznati i Ured visokog predstavnika, ambasade zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, klubove poslanika onih stranaka koje ne poriču genocid u državnom parlamentu, te njihova sjedišta i zatražiti jednodušnu osudu ovog dokumenta i praksi koje on priziva.